Zupa grzybowa - przepis z wykorzystaniem sera korycińskiego, suszonych grzybów i marchewki

ser domowej roboty leżący na drewnianej deseczce
Fot. ©goodmoments/Fotolia.com

Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło.

Ser koryciński wytwarza się z niepasteryzowanego krowiego mleka, z dodatkiem soli kuchennej oraz podpuszczki (enzymu trawiennego niezbędnego do koagulacji mleka). Jego smak jest bardzo łagodny i lekko kwaskowaty. Ser koryciński stanowi smaczną przekąskę, a także treściwy dodatek do różnego rodzaju zup i sosów.

Przepis na zupę grzybową z serem korycińskim, krok po kroku

Suszone grzyby to dodatek do zupy, który zagwarantuje daniu intensywny smak i aromat. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, aby potrawa nie stała się zbyt gorzka.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica ze szpinakiem

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka,
  • tarki o dużych oczkach.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego,
  • 20 g sera korycińskiego z czarnuszką,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżego koperku.

Czas przygotowywania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowywania:

  • Grzyby umyj, przełóż do miski, zalej wodą i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
  • Wyjmij grzyby i pokrój je w paski, ale nie wylewaj wywaru.
  • Marchewki i seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  • Pora pokrój w cienkie krążki.
  • Do garnka wlej oliwę z oliwek.
  • Cebulę posiekaj drobno, dodaj do garnka i smaż, aż się zeszkli.
  • Do naczynia wrzuć grzyby oraz przygotowane wcześniej warzywa i natkę pietruszki.
  • Dodaj warzywny bulion i wywar z moczenia grzybów.
  • Gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut.
  • Zdejmij zupę grzybową z ognia i dodaj pokrojony w kostkę ser koryciński.
  • Posyp całość świeżym i posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Zupa grzybowa rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem. Grzanki do zupy można przygotować w kilkanaście minut z pszennego chleba, oliwy z oliwek oraz soli.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje