Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Pieczenie ich wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ zarówno zakwas, zaczyn, jak i samo ciasto muszą rosnąć przez kilka godzin.

Reklama

Zakwas na bułki można hodować przez długie lata. Wystarczy tylko regularnie używać go do pieczenia albo podkarmiać. Im starszy zakwas, tym lepsze pieczywo można z niego upiec.

Jak przyrządzić zakwas na bułki pszenne?

Składniki:

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 6-7 dni, podczas których zakwas dojrzewa

Sposób przygotowania:

  • Mąkę i wodę należy wymieszać w słoiku.
  • Po wymieszaniu mąki z wodą zakwas należy odstawić na 6-7 dni, powinien stać w temperaturze pokojowej w słoiku przykrytym gazą.
  • Zakwas należy codziennie „dokarmiać”, czyli dosypywać do niego odrobinę mąki i dolewać trochę wody.
  • Po 6-7 dniach z zakwasu można będzie przygotować zaczyn.

Jak przygotować zaczyn na bułki pszenne?

Składniki:

  • ok. 400 ml zakwasu,
  • ok. 100 ml przegotowanej wody,
  • ok. 100 g mąki żytniej typu 2000.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 12 godzin, podczas których zaczyn rośnie

Sposób przygotowania:

  • Zakwas należy rozrobić z mąką i wodą tak, aby zyskał konsystencję ciasta na naleśniki. W razie potrzeby ilość podanych wyżej składników można zwiększyć lub zmniejszyć.
  • Zaczyn powinien odstać ok. 12 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
  • Około 300-400 g zaczynu warto odłożyć do słoika, zamknąć i przechowywać w lodówce jako zakwas na kolejne wypieki.

Jak zrobić ciasto na bułki pszenne?

Składniki:

  • zaczyn,
  • ok. 250 g mąki pszennej typu 650,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • ziarna sezamu,
  • siemię lniane,
  • czarnuszka,
  • mak.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 4 godziny, podczas których ciasto rośnie

Sposób przygotowania:

  • Do zaczynu należy dodać sól i cukier.
  • Zaczyn należy zagęścić mąką pszenną tak, aby powstało ciasto na tyle zwarte, aby dało się z niego uformować bułki.
  • Ciasto powinno postać przykryte lnianą ściereczką przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie z ciasta można uformować bułki i posypać je ziarnami.
  • Bułki powinny odstać przykryte ściereczką przez 2 godziny.
  • Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić do niego bułeczki.
  • Bułki powinny piec się przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama