Jak suszyć pomarańcze, aby nie pleśniały i zachowały swoją strukturę i naturalny kolor? Należy podczas całego procesu zadbać o stały dopływ powietrza, nie zamykać plastrów pomarańczy w woreczkach lub folii. Wówczas możemy mieć pewność, że pomarańczowa ozdoba się nie zepsuje.

Reklama

W zależności od tego, do czego chcemy wykorzystać suszone plasterki pomarańczy – do dekoracji, aromatyzacji herbaty lub mieszanki zapachowej – należy dobrać odpowiednią metodę ich suszenia. W ten sam sposób co pomarańcze z powodzeniem można ususzyć wszystkie inne cytrusy.

Jak suszyć pomarańcze w domu

Jeżeli pomarańcze będą służyły do dekoracji, wówczas nie musimy ich myć przed suszeniem. Kroimy pomarańcze w plasterki – minimum 0,5 mm, rozkładamy na metalowej lub drewnianej tacce i kładziemy na kaloryferze. Pamiętajmy, aby plastry nie stykały się ze sobą. W zależności od temperatury kaloryferów przekładamy pomarańcze na drugą stronę raz dziennie lub raz na 2 dni. Suszymy około 2-4 dni. Dodatkowym atutem tej metody jest piękny cytrusowy zapach w całym domu.

Zobacz także

W sezonie letnim pomarańcze najlepiej suszyć w pobliżu nasłonecznionego okna. W tym celu pokrojone w plastry pomarańcze nawlekamy na żyłkę (przebijając tylko białą część skórki) lub mocną nitkę rozdzielając plastry np. pokrojonym w kawałki korkiem od wina. Pomarańcze wyschną – w zależności od pogody i temperatury po 5-8 dniach. W ten sam sposób można suszyć pomarańcze na zewnątrz – np. na balkonie czy na ganku.

Pomarańcze ususzone w ten sposób są idealną ozdobą na choinkę lub stroiku na stół, można nimi ozdobić własnoręcznie wykonaną ramkę na zdjęcia, świeczkę lub pudełko.

Jak suszyć pomarańcze w piekarniku

Suszenie plastrów pomarańczy w piekarniku jest najlepszą metodą, gdy chcemy je wykorzystać np. do aromatyzowania herbaty lub dekoracji ciasta. Suszenie na kaloryferze lub na dworze powoduje, że do miąższu dostaje się kurz i inne zanieczyszczenia.

Pomarańcze kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) lub papierem do pieczenia i suszymy w temperaturze 80 stopni przez około 5 godzin. Jeżeli posypiemy pomarańcze obficie cukrem lub „pomalujemy” miodem lub cynamonem i włożymy w nie goździki, wówczas będą miały przyjemny korzenny aromat.

Reklama

Tak przygotowane suszone pomarańcze są wyśmienitym dodatkiem do różnego rodzaju grzańców, zimowych herbat oraz mrożonej herbaty parzonej na zimno.

Reklama
Reklama
Reklama