Olej kokosowy – najzdrowszy tłuszcz do smażenia

Buteleczka oleju kokosowego, obok owoc kokosa.
Fot. ©xuanhuongho/Fotolia.com

Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.

 

Olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych. Uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz przeznaczony do smażenia. Mimo dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest zalecany w codziennej diecie, gdyż nie powoduje wzrostu stężenia triglicerydów i cholesterolu we krwi.

Oleje do smażenia

Nie wszystkie oleje mogą być stosowane do smażenia. W tym celu najlepiej jest stosować tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Termin „temperatura dymienia” odnosi się do momentu w jakim pod wpływem wysokiej temperatury produkt zaczyna się spalać i jednocześnie wydziela niebezpieczne dla konsumenta związki rakotwórcze. Powoduje to również niekorzystne zmiany w smaku i zapachu potrawy. Drugim warunkiem jaki musi być spełniony, aby olej nadawał się do smażenia jest zawartość w nim poszczególnych kwasów tłuszczowych. Do smażenia należy wybierać tłuszcze o dużej ilości kwasów nasyconych i jednonienasyconych. Powinno się unikać olejów zawierających znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż szybko ulegają rozkładowi do substancji szkodliwych.

Olej kokosowy do smażenia

Temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego wynosi 200 stopni Celsjusza. Duża zawartość w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, iż olej kokosowy określany jest jako najzdrowszy olej przeznaczony do głębokiego smażenia, gdyż nie powoduje wydzielania substancji toksycznych w warunkach działania wysokich temperatur. Podczas smażenia na oleju kokosowym zostaje uwolniony charakterystyczny i przyjemny zapach kokosa, ale nie powoduje on zmiany smaku potrawy.

Właściwości oleju kokosowego

Olej koksowy można stosować do innych celów niż obróbka termiczna. Jest wykorzystywany do smarowania pieczywa, jako dodatek do sałatek, do produkcji deserów oraz koktajli owocowych. Zawiera związki antyoksydacyjne przez co hamuje proces starzenia się skóry. Tłuszcz kokosowy ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do produkcji preparatów służących regeneracji włosów i skóry.

Wpływ oleju kokosowego na zdrowie

Tłuszcz kokosowy pobudza procesy przemiany materii, przez co przyspiesza utratę masy ciała. W swoim składzie zawiera duże ilości kwasu laurynowego, który w organizmie zostaje przekształcony do monolauryny wykazującej działanie przeciwzapalne, bakterio- i wirusobójcze. W medycynie naturalnej olej ten stosuje się w leczeniu owrzodzeń skóry, trądziku oraz wysypek skórnych i egzemy.

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany

Olej kokosowy produkowany jest w dwóch postaciach: rafinowanej i nierafinowanej. Postać rafinowana oleju jest odkwaszana i pozbawiana kokosowego aromatu. Cechuje się niższą ceną w porównaniu z olejem nierafinowanym. Olej rafinowany przeznaczony jest do stosowania w celach kosmetycznych, gdyż ma znacznie mniejszą wartość odżywczą i zdrowotną niż postać nierafinowana.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje