Sposoby na uniknięcie świątecznego przejedzenia, czyli dietetyczne potrawy i napoje: uszka, kompot i sernik owsiany

Surowe uszka na blacie stołu
Fot. ©Anna Mandrikyan/Fotolia.com

Dietetyczne potrawy świąteczne są pożywne, więc szybko wypełniają żołądek i przeciwdziałają przejedzeniu. Na kolację wigilijną warto przygotować dania ze zdrowszych zamienników, na przykład z mąki razowej lub płatków owsianych zamiast mąki pszennej.

 

W czasie świąt nietrudno o przejedzenie. Warto więc przygotować dietetyczne zamienniki tradycyjnych potraw. Zawierają mniej cukru i tłuszczu, natomiast więcej niskokalorycznych i zdrowych składników.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Tikka masala

Dietetyczne uszka z mąki razowej

Uszka z mąki razowej są smaczne i sycące. Świetnie zastępują dania z mąki pszennej. Uszka warto podawać z barszczem czerwonym.

 

Składniki na ciasto (na kilkadziesiąt uszek):

  • 500 gramów mąki razowej,
  • 300 mililitrów ciepłej, przegotowanej wody,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Składniki na farsz:

  • 500 gramów grzybów (suszonych obgotowanych albo mrożonych obgotowanych),
  • 1 cebula czerwona,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i tymianku.

 

Czas przygotowania: 90 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito.
  • Do miski wsyp mąkę, sól i przyprawy oraz wlej wodę i oliwę.
  • Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto.
  • Rozwałkuj ciasto.
  • Grzyby zmiel na maszynce.
  • Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Usmaż na oleju.
  • Do cebuli wsyp zmielone grzyby, sól i przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 20 minut.
  • Ciasto pokrój w kwadraty, a na każdy połóż odrobinę farszu.
  • Kwadraty z farszem zawiń w kształt uszek.
  • Uszka gotuj we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.

 

Dobra rada: Oprócz grzybów do farszu możesz dodać także pieczarek.

 

Smacznego!

Jak przygotować kompot ze świeżych cytrusów?

Kompot ze świeżych cytrusów to świetny zamiennik napoju z suszu, który jest bogaty w cukier.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 litr wody,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 2 mandarynki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 goździki.

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z miodem oraz pokruszonymi goździkami. Odstaw na pół godziny.
  • Zetrzyj na tarce skórkę pomarańczy.
  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Do wrzątku wsyp owoce oraz skórkę pomarańczy i gotuj przez pół godziny.
  • Napój przecedź przez sito.
  • Kompot podawaj na ciepło lub zimno.

 

Smacznego!

 

Przepis na pyszny sernik owsiany

Sernik owsiany jest pyszny i nie zawiera mąki. Doskonale komponuje się z polewą czekoladową.

 

Składniki na spód (na 4 porcje):

  • 100 gramów płatków owsianych,
  • 30 gramów otrąb,
  • 30 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta cynamonu.

 

Składniki na masę:

  • 250 gramów twarogu chudego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka pokruszonej laski wanilii.

 

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki i otręby zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
  • Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj.
  • Płatki owsiane i otręby wymieszaj z jogurtem, miodem, sodą i cynamonem.
  • Na dnie blaszki do pieczenia rozłóż mieszankę z płatków i otrąb. Całość zalej masą serową.
  • Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje