Przepisy na pyszne dania z cukinii: placki, lazanię oraz cukinię faszerowaną mięsem mielonym

cukinia faszerowana ułożona na półmisku
Fot. ©Maresol/Fotolia.com

Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem.

Potrawy z cukinii to wspaniały pomysł na letni obiad. Można przyrządzić kotlety z cukinii bądź podać warzywo z makaronem. Wspaniale smakuje też w postaci zapiekanki. Cukinia marynowana to z kolei idealny dodatek, po który można sięgnąć w np. chłodniejsze dni.

Placki z cukinii – przepis

Składniki na około 20 sztuk:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki świąteczne

  • 1 cukinia (300 g),
  • 1/4 cebuli,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Roztrzep jajo.
  • Wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą, pieprzem i jajem.
  • Zacznij stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając.
  • Ciasto powinno być gładkie.
  • Umyj i obierz cukinię.
  • Obierz cebulę.
  • Zetrzyj warzywa na tarce.
  • Dodaj je do ciasta.
  • Rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nie masę na placki.
  • Usmaż je na złoto.

Jak przyrządzić dietetyczną lasagne z cukinii?

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 marchewki,
  • 4 cebule,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę i posól.
  • Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią cebulę. Podduś z niewielką ilością wody i liściem laurowym.
  • Umyj marchewkę i seler naciowy.
  • Obierz marchew.
  • Dodaj warzywa do cebuli i duś je do miękkości, jeśli trzeba dodając nieco wody.
  • Dopraw całość wędzoną papryką, bazylią i oregano.
  • Wymieszaj zawartość pateln i duś przez minutę.
  • Dodaj passatę pomidorową.
  • Gotuj całość dotąd, aż sos zgęstnieje.
  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Następnie włóż go na patelnię.
  • Dopraw składniki solą i pieprzem, po czym gotuj przez 1-2 minuty.
  • Wyłącz ogień.
  • Umyj i obierz cukinię, a następnie pokrój ją w cienkie plastry.
  • Ułóż warstę cukinii w naczyniu żaroodpornym. Polej warzywo sosem. Powtarzaj te czynności aż do wykorzystania całości sosu.
  • Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 300 g dowolnego rodzaju mielonego mięsa,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu worcestershire,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego,
  • 1 jajo,
  • 6 łyżek startego parmezanu,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek natki pietruszki,
  • oliwa extra virgin.

Czas przygotowania: około 1 1/2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, po czym zeszklij na niej cebulę.
  • Dodaj mielone mięso i zwiększ ogień. Smaż przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Wlej sos worcestershire i keczup. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj bulion i zagotuj całość.
  • Przykryj patelnię i duś wszystko przez 30 minut.
  • Po upływie tego czasu odkryj naczynie i smaż dotąd, aż płyn praktycznie wyparuje.
  • Dopraw danie solą i pieprzem.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • W trakcie duszenia mięsa umyj, osusz, a następnie przekrój cukinię wzdłuż na pół.
  • Ułóż ją skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw blachę do piekarnika i wyjmij cukinię po 6 minutach. Warzywo powinno nieco zmięknąć.
  • Wybierz miąższ z cukinii, pozostaw 1 cm na brzegu.
  • Posiekaj miąższ.
  • Obierz i pokrój czosnek w niewielką kosteczkę.
  • Wlej 1/2 łyżki oliwy na drugą patelnię, włóż na nią czosnej i zrumień go.
  • Dodaj posiekany miąższ cukinii i smaż wszystko przez 1 minutę.
  • Wymieszaj z mięsem, dodaj 1/2 jaja, 3 łyżki parmezanu i 3 łyżki natki pietruszki.
  • Powstały w ten sposób farsz włóż do cukinii.
  • Wymieszaj pozostałe jajo, parmezan, bułkę tartą i oliwę. Powinna z nich powstać rucha posypka.
  • Rozsyp ją na wierzchu faszerowanej cukinii.
  • Wstaw blachę do piekarnika na 15-20 minut do momentu zrumienienia się kruszonki. W tym czasie cukinia powinna całkiem zmięknąć.
  • Posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady