Jak przygotować i pić siemię lniane?

Łyżka siemienia lnianego.
Fot. ©Printemps/Fotolia

Siemię lniane jest stosowane przez osoby odchudzające się i mające problemy z żołądkiem (np. wrzodami). To również polecany środek na zaparcia i obniżający poziom złego cholesterolu w organizmie. Jest kilka sposób jego przygotowania, m.in. zagotowanie go lub zalanie gorącą wodą.

 

Siemię lniane ma wiele właściwości leczniczych, które głównie mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Polecany jest głównie osobom, które:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kaszą gryczaną

  • mają problemy z nadwagą, napadami głodu,
  • mają problemy z wrażliwym żołądkiem lub z wrzodami żołądka,
  • mają problemy z cerą, skórą, włosami i paznokciami,
  • mają wysoki poziom cholesterolu.

 

Każdy, kto jest na diecie odchudzającej powinien sięgnąć po siemię lniane. Nie dość, że osłania ściany żołądka, dając poczucie sytości, to jeszcze zawarte w nim są lignany – substancje, które w działaniu przypominają żeńskie hormony – przyśpieszają przemianę materii i procesy metaboliczne.

Jak pić siemię lniane?

Napar z siemienia lnianego można przyrządzić na kilka sposobów:

  • Dwie łyżki siemienia lnianego zagotować w dwóch szklankach wody. Cały napar powinien pogotować się 10 minut.
  • Łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką gorącej wody (ale nie wrzącej) i odstawić na kwadrans do zaparzenia.

 

Można przygotować również odwar:

  • Łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką letniej wody i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia.

 

Siemię lniane najlepiej pić rano na czczo – wtedy daje lepszy efekt i zabezpiecza ściany żołądka na cały dzień.

 


Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady