Jak marynować grzyby? Przepisy na marynaty

grzyby marynowane
Fot. © aninna/Fotolia.com

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw mięsnych. Grzyby są z natury neutralne w smaku.

 

Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów. Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: amerykańskie donuty

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać, wypłukać i oczyścić. Następnie obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny (zapobiega czernieniu grzybów). Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku.

Marynaty do grzybów

Grzyby z natury są neutralne w smaku, dlatego przyrządza się do nich zalewy. Tradycyjnie marynuje się je w zalewie z octu. Oto przepis:

 

Stopień trudności: łatwe

Czas: 45 minut

 

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów,
  • sól,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego,
  • 3 szklanki wody,
  • cukier.

 

Sposób przygotowania:

  • Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu.
  • Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.
  • Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie.
  • Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie wypełniły ich do końca.
  • Do garnka wlej jedną szklankę 10% octu spirytusowego, trzy szklanki wody, dodaj jedną płaską łyżkę cukru i szczyptę soli.
  • Doprowadź do zagotowania zalewy.
  • Gotową zalewę wlej do słoiczków z grzybami i odstaw na 10 minut do góry dnem. Gotowe.

 

Popularna jest też zalewa z marchewką i cebulą:

 

Stopień trudności: łatwe

Czas: 50 minut

 

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 szklanki wody,
  • pół szklanki 10% octu spirytusowego,
  • cukier,
  • sól,
  • gorczyca,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy.

 

Sposób przygotowania:

  • Słoiki sparz we wrzątku lub wstaw na 15 minut do piekarnika ustawionego na 110°C z opcją termoobiegu.
  • Oczyszczone, umyte i obgotowane wstępnie grzyby pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.
  • Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź je na sicie.
  • Do każdego ze słoików wrzuć po 3-4 ziela angielskie i jeden liść laurowy. Grzyby rozłóż do słoików, tak by nie napełniły ich do końca.
  • Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę marchewki i cebulę. Dodaj 3 szklanki wody, pół szklanki 10% octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę gorczycy.
  • Doprowadź do zagotowania zalewy.
  • Gotową zalewę wlej do słoiczków z grzybami i odstaw na 10 minut do góry dnem. Gotowe.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady