Przepis na apetyczne jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym
Fot. Flickr/Cloned Milkmen/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Jajka w sosie musztardowym dziś są daniem zapomnianym. Niesłusznie, bo choć kojarzą się z szarą i trudną rzeczywistością PRL-u, kiedy to na sklepowych półkach straszyły tylko ocet i musztarda, to jednak taka przystawka jest nie tylko smaczna, ale też łatwa do przyrządzenia. Jajka z dodatkiem musztardy przestają być mdłe – ich smak nabiera wyrazu dzięki charakterystycznej goryczce. A poza tym takie musztardowe danie jest silnym afrodyzjakiem...

 

Składniki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

  • 4 jajka ugotowane na twardo (zimne),
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego mąkę i zasmażaj przez minutę, energicznie mieszając.

2. Zmieszaj mleko z wodą i stopniowo je wlewaj do zasmażki. Cały czas mieszaj, aby nie wytworzyły się grudki.

3. Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji i odpowiedniej gęstości, dodaj musztardę i przyprawy.

4. Jajka obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.

5. Nalej trochę przestudzonego sosu do podłużnego naczynia (tak, aby zakrywał dno) i poukładaj w nim jajka. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, by wyglądały efektowniej.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady