Kalorie, witaminy i minerały zawarte w ogórku konserwowym. Jak zrobić pastę z ogórków konserwowych

ogórki konserwowe
Fot. © robert6666/Fotolia.com

Ogórki konserwowe przygotowuje się przez zalanie ich zalewą z wody, octu i przypraw. Całość należy pasteryzować. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne, ale bogate w cukier. Z marynowanych warzyw można przygotować pastę.

 

Ogórki przetwarza się za pomocą kiszenia i marynowania. W ten sposób przygotowuje się warzywa kiszone, małosolne oraz konserwowe.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z łososiem

Czym są ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe są popularnym w Polsce przetworem na zimę. Zazwyczaj są jedzone z pieczywem, kanapkami, sałatkami, daniami mięsnymi i śledziem. Służą jako przekąski i zakąski. Umyte i oczyszczone warzywa w skórce wkłada się do wyparzonego słoika. Następnie warto je doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach, gorczycą, chrzanem, koprem i czosnkiem. Do słoika wsypuje się także krążki marchewki i cebuli oraz słupki papryki. Całość zalewa się roztworem z octu, wody, soli i cukru, a następnie pasteryzuje. Tak zamarynowane ogórki konserwowe można przechowywać przez kilka lat.

Mały ogórek konserwowy ma zaledwie 3 kalorie

Ogórki konserwowe są sycące, niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających. Ich głównym składnikiem jest woda. W jednym małym ogórku konserwowym (ważącym około 10 gramów) znajdują się tylko 3 kalorie (100 gramów produktu to 26 kalorii). Niestety warzywo marynowane w occie i cukrze traci witaminy i minerały, ale zachowuje część błonnika i białka.

Jak przygotować pyszną pastę z ogórków konserwowych i twarożku?

Pasta z ogórków konserwowych, twarożku i jajka dobrze komponuje się z pieczywem, grillowanymi warzywami, serami oraz wędlinami. Możesz używać jej również do sałatek oraz pieczonych i wędzonych ryb. Danie przygotujesz w 10 minut.

 

Składniki (na 10 porcji):

  • 5 ogórków konserwowych,
  • 100 gramów twarogu półtłustego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • pół łyżki posiekanego koperku,
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Twarożek rozgnieć widelcem, a jajka obierz i podziel na ćwiartki. Następnie oba produkty zmiksuj na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody, by pasta była bardziej wilgotna).
  • Do miski przełóż masę serowo-jajeczną oraz ogórki. Po wymieszaniu pasty przypraw ją solą, pieprzem, ziołami, oliwą oraz majonezem.
  • Pastę odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Danie podawaj schłodzone, w małych miseczkach.

 

Dobra rada: Do przygotowania pasty możesz użyć również cebuli, czosnku, mielonych pieczarek, siekanych oliwek i suszonych pomidorów. Zamiast twarożku świetnie sprawdzi się tuńczyk z puszki lub makrela wędzona.

 

Smacznego! 

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady