Grzyby shitake – chiński eliksir życia

Grzyby shitake
Fot. ©zhu difeng/Fotolia
Grzyby shitake, inaczej twardnik japoński, to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do potraw. W Japonii jest stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych, poza tym zawiera m.in. dużo wapnia, żelaza i prowitaminę D.
 
W Azji grzyby shitake to symbol długowieczności. Nazywane są chińskim eliksirem życia.

Wartości odżywcze i właściwości grzybów shitake

Shitake są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – są bogatym źródłem:
  • niacyny – czyli witaminy B3, 10 dag zaspokaja 19% dziennego zapotrzebowania na nią,
  • kwasu pantotenowego – 15% dziennego zapotrzebowania,
  • witaminy B6 – 15%,
  • ryboflawiny – 13%,
  • manganu – 12%,
  • fosforu – 11%,
  • selenu – 8%,
  • potas – 6%, 
  • witaminy D – 4%,
  • żelaza – 2%.
Dzięki fosforowi i wapniowi grzyby wzmacniają kości i zęby, potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, witamina D wzmacnia system odpornościowy, a witamina B3 zapobiega miażdżycy. Dodawanie shitake do potraw zapobiega niedoborowi witamin z grupy B. Jeśli równolegle z twardnikiem będzie się przyjmowało także witaminę A i E, pomoże to w naturalny sposób złagodzić trądzik.
 
Ze względu na wiele wartości odżywczych, grzyby shitake są stosowane w profilaktyce i leczeniu:
  • chorób wywołanych upośledzeniem odporności,
  • chorób nowotworowych,
  • alergii,
  • otyłości,
  • infekcji grzybiczych,
  • częstych gryp i przeziębień,
  • chorób serca,
  • nadciśnienia, 
  • cukrzycy .
 
Twardnik japoński zawiera również kwas linolowy, który pomaga w budowie mięśni i odchudzaniu. Poprawia także trawienie, zmniejsza alergie pokarmowe i wspomaga proces budowy kości. Shitake wspierają organizm w walce z komórkami rakowymi, a także pomagają mu się zregenerować po stosowaniu chemioterapii. Obecnie trwają dyskusje nad potencjalnym uznaniem grzybów za naturalny sposób leczenia nowotworów.

Grzyby shitake i ich zastosowanie w kuchni

Świeże i suszone grzyby shitake są często stosowane w kuchni azjatyckiej. Ze względu na wyjątkową kruchość mogą być jedzone nawet bez jakiejkolwiek obróbki. W Japonii są podawane w tradycyjnej sojowej zupie miso, w Chinach są dodatkiem do smażonych dań warzywnych, a w Tajlandii najczęściej są smażone lub gotowane na parze. 10 dag świeżych grzybów shitake zawiera tylko 34 kcal.

Shitake w śmietanie – szybki przepis z twardnikiem japońskim

Shitake w śmietanie to sycące i zdrowe danie obiadowe. Po zapakowaniu w hermetyczny pojemnik można je wziąć do pracy jako drugie śniadanie lub lunch. Osoby odchudzające się mogą zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.
 
Składniki:
  • 0,5 kg grzybów shitake,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • woreczek kaszy gryczanej.
 
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
 
Sposób przygotowania:
  • Ugotuj woreczek kaszy gryczanej.
  • Umyte grzyby shitake pokrój w paski.
  • Cebulę pokrój w kostkę i smaż razem z grzybami do miękkości.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Mąkę dokładnie wymieszaj ze śmietaną, a następnie zalej nimi grzyby.
  • Grzyby podawaj z kaszą. Całość posyp posiekaną pietruszką.
Smacznego!
 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje