Właściwości zdrowotne twardnika japońskiego. Przepis na azjatyckie danie: makaron chiński z grzybami shiitake.

Grzyby shiitake
Fot. © Kwangmoo/Fotolia.com

Grzyby shiitake znane również pod nazwą twardnika japońskiego są bardzo zdrowe. Zapobiegają rozwojowi wielu schorzeń, między innymi chorób nowotworowych, miażdżycy i osteoporozy.

 

Grzyby shiitake mają liczne właściwości zdrowotne, które od 2000 lat wykorzystywane są w azjatyckiej medynie naturalnej. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu oraz przeciwdziałają miażdżycy, ale co najważniejsze wykazują działanie przeciwnowotworowe.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: klasyczne ciasto drożdżowe

Właściwości grzybów shiitake

W Polsce grzyby shiitake są znane pod nazwą twardnika japońskiego. W rejonach Dalekiego Wschodu określane są mianem „eliksiru życia”, gdyż dobrze wpływają na wiele układów w organizmie, przez co uważa się, że zapewniają długowieczność. Twardnik japoński swoje niezwykłe działanie zawdzięcza przede wszystkim substancji o nazwie lentinan. Dzięki niej, grzyby shiitake wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają nowotworom. Zawierają również takie składniki jak: witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, wapń, potas, cynk, kwas foliowy, które zapobiegają wielu schorzeniom i leczą je. Twardnik japoński skutecznie obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, co zapobiega miażdżycy. W swoim składzie zawiera ergosterol, który zostaje przekształcony w witaminę D oraz wapń i fosfor – wszystkie te składniki zapewniają prawidłową budowę kości.

Kiedy warto jeść grzyby shiitake

  • Grzyby shiitake są polecane w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Skutecznie przeciwdziałają zakrzepicy żył, gdyż regulują procesy krzepnięcia krwi.

 

  • Mają działanie antybakteryjne oraz wzmacniają naturalną odporność organizmu, dlatego z powodzeniem są stosowane przy infekcjach bakteryjnych, pasożytniczych oraz grzybiczych.

 

  • Twardnik japoński dobrze wpływa na pracę układu nerwowego i zwalcza chroniczne zmęczenie.

 

  • Grzyby shiitake uniemożliwiają tworzenie się komórek nowotworowych, dlatego zalecane są w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych, a także w trakcie chemio- i radioterapii.

 

  • Ponieważ wzmacniają kości, polecane są w diecie młodzieży, kobiet w okresie menopauzy, gdy wzrasta zagrożenie osteoporozy, a także dla osób w czasie rekonwalescencji po złamaniach i urazach.

Przepis na makaron chiński z grzybami shiitake

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 gramów makaronu chińskiego jajecznego,
  • 15 sztuk namoczonych w gorącej wodzie grzybów shiitake,
  • kawałek świeżego imbiru, startego na tarce o grubych oczkach,
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • szczypta płatków chili,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz czarny,
  • pieprz czerwony.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Grzyby shiitake pokrój na duże kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Następnie dodaj czosnek, chili oraz imbir i podsmaż, cały czas mieszając.
  • Na patelnię dołóż grzyby shiitake i smaż.
  • Dodaj makaron i olej sezamowy. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  • Danie polej oliwą z oliwek, olejem sezamowym i posyp czerwonym pieprzem.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje