Sałatka z opieniek do słoika: przepis z dodatkiem chili, pieprzu kolorowego, żółtej papryki i koncentratu pomidorowego

Sałatka z opieniek w słoiku
Fot. ©Peredniankina/Fotolia

Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.

 

Opieńki rosną w lasach liściastych od września do listopada. Czasami można je spotkać już w sierpniu. Grzyby najczęściej dojrzewają na pniach lub gałęziach drzew. Trzony opieniek są łykowate, dlatego zjada się tylko kapelusze.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Słoiki na sałatkę grzybową

Przepis na sałatkę wystarczy na zapełnienie około 6-8 słoików o pojemności 250 mililitrów. Szkło, dobrze jest wcześniej wyparzyć we wrzątku. Po napełnieniu sałatką i zakręceniu nakrętek słoiki najlepiej odwrócić o góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Wtedy ma się gwarancję, że pod nakrętkę nie dostanie się powietrze.

Sałatka z opieniek krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogram kapeluszy opieniek,
  • 0,5 strączka papryczki chili (jeżeli nie lubisz ostrego smaku, zrezygnuj z tego składnika),
  • 3 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (około 80 mililitrów),
  • 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 procentowego,
  • 1 łyżka soli.

Zalewa:

  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 procentowego (około 125 mililitrów),
  • 2 szklanki wody (około 500 mililitrów),
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 płaska łyżeczka białej gorczycy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka jałowca,
  • 4 goździki,
  • 3 liście laurowe.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Kapelusze opieniek oczyść pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlej 3 szklanki wody (około 625 mililitrów) i zagotuj.
  • Do wrzątku dodaj łyżkę soli i grzyby. Gotuj około 5 minut.
  • Opieńki odcedź na sitku, a po ostygnięciu pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w paski.
  • Chili posiekaj w drobną kostkę.
  • Cebule pokój w półplasterki.
  • Składniki do zalewy umieść w osobnym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
  • Odcedź marynatę (z ziaren, goździków i liści) na sitku.
  • W głębokim rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
  • Dodaj paprykę czerwoną, żółtą, chili oraz opieńki i smaż 5-6 minut.
  • Wlej zalewę, dodaj koncentrat i pieprz mielony.
  • Całość zamieszaj i trzymaj na ogniu przez około 2 minuty.
  • Gorącą sałatkę z opieniek przełóż do słoików.

Smacznego!

 

Sałatka grzybowa nadaje się do zjedzenia po 2-3 dniach. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni, garażu lub piwnicy. Grzyby można trzymać także w lodówce. Opieńki w octowej marynacie dobrze jest zjeść w ciągu miesiąca lub dwóch. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub przekąską w ciągu dnia.

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady