Grzyby enoki – substancje odżywcze. 2 przepisy na wegańskie dania z grzybami enoki-take

Grzyby enoki
Fot. © parntawan1987/Fotolia.com

Grzyby enoki najbardziej znane są w Korei, Chinach, Wietnamie i Japonii. Tam funkcjonują jako grzyby enoki-take. Mają bardzo dekoracyjny wygląd: biała, cienka i długa na około 5-9 cm nóżka zwieńczona jest małym delikatnym kapeluszem o niewielkim rondzie. Rosną w gęstych pęczkach przymocowanych do małej grzybni. Są chrupiące i lekko słodkie.

 

Grzyby enoki zwierają wiele cennych dla ludzkiego organizmu substancji odżywczych, dlatego warto urozmaicać nimi jadłospis. Można z nich np. przyrządzić zupę miso oraz upiec z jarmużem w kopertach z ciasta francuskiego.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto z owocami

Właściwości zdrowotne i zastosowanie grzybów enoki

Grzyby enoki-take w Japonii są uważane za najzdrowsze pośród grzybów. Zawierają witaminę D, antyoksydanty i dużo białka. Oczyszczają organizm, poprawiają stan skóry i wzmacniają układ immunologiczny.

 

Ich smakowi daleko do znanych w Polsce podgrzybków, maślaków, boczniaków czy kurek. Jest subtelnie słodki z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowo-owocowymi nutami. Enoki w Chinach nazywane są „złoto iglastymi grzybami”. W Japonii, Wietnamie czy Korei można je dostać w formie świeżej i konserwowej. Ceni się je za chrupkość i chętnie (w wersji surowej) dodaje do sałatek. Są idealne do szybkiego smażenia stir-fry, czyli np. do potraw z woka. Nie należy poddawać ich zbyt długiej obróbce termicznej. Gotowane ponad 7-10 minut twardnieją, a przesmażone tracą teksturę.

 

Świeże grzyby enoki najlepiej przechowywać w lodówce. Jeżeli będą owinięte w papier, zachowają świeżość przez około 4 dni. Enoki można kupić w większych supermarketach oraz na dobrze zaopatrzonych targach. Sprzedawane są razem z grzybnią w formie gęstych pęczków. Grzybnię należy odciąć w trakcie przyrządzania potrawy – do przechowywania w lodówce konieczne jest jej pozostawienie.

Zupa miso z grzybami enoki - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżeczki pasty miso,
  • 100 g grzybów enoki,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • 1 plasterek (około 2 mm) świeżego imbiru,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki,
  • 50 g suszonych glonów np. nori,
  • pół łyżki octu ryżowego,
  • 150 g naturalnego lub wędzonego tofu.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej do garnka bulion, podgrzej i dodaj pokrojony w cienkie słupki imbir.
  • Do bulionu wsyp pokrojony w plastry czosnek i pokruszone glony, dodaj pastę miso, ocet ryżowy i chili.
  • Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Odetnij grzybnię i rozdziel gałązki grzybów enoki.
  • Posiekaj drobno kolendrę, pokrój grzyby na duże kawałki.
  • Pokrój tofu w dużą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj całość jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij z kuchenki, dodaj grzyby i kolendrę.
  • Zupę podawaj bardzo gorącą w małych miseczkach.

Grzyby enoki z jarmużem w kopertach z ciasta francuskiego

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g grzybów enoki,
  • pół opakowania ciasta francuskiego,
  • około 1 szklanka porwanych drobno liści jarmużu,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki suszonej, mielonej lub roztartej w moździerzu kolendry,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odetnij grzybnię i rozdziel łodyżki enoki.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na około 6 równych kwadratów.
  • Przygotuj sos: wymieszaj olej z kolendrą, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Pęczki grzybów o średnicy monety dwuzłotowej, zamaczaj w sosie i zawijaj w ciasto francuskie tworząc kopertę, wierzchołki grzybów powinny wystawać ponad ciasto. Do każdej koperty wkładaj kilka listków jarmużu, pomidora i szczyptę ziaren słonecznika.
  • Ułóż koperty na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz 10 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady