Masło klarowane - obniża poziom cholesterolu i poprawia pamięć. Jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

Masło klarowane
Fot. © vm2002/Fotolia.com

Przygotowanie masła klarowanego wymaga posiadania odpowiednich naczyń i użycia zwykłego masła. Ghee ma m.in. właściwości antynowotworowe i poprawia pamięć. Można je stosować do smażenia, pieczenia oraz do kanapek.

 

Ghee, czyli masło klarowane, w medycynie ajurwedyjskiej jest uważane za środek odmładzający. Wzmacnia też działanie wszelkich ziół i uzupełnia je.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Ghee, masło klarowane – przepis

Do przygotowania masła klarowanego w domu potrzebujesz:

  • dowolnej ilości masła,
  • sitka,
  • kawałka gazy,
  • niedużego garnka z grubym dnem,
  • pojemnika do przechowywania masła.

Sposób przygotowania masła klarowanego:

  • Połam kostkę masła na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wstaw na niewielki ogień, aby masło się roztopiło. Nie mieszaj go.
  • Kiedy masło się roztopi, powstanie biała piana. Pod pianą będzie widoczna żółta ciecz, czyli właśnie masło klarowane. Na dnie garnka zobaczysz wodę i warstwę białka.
  • Zdejmij masło z ognia. Z wierzchu masła usuń pianę. Połóż sitko, a na nim gazę, w środku pojemnika na masło. Powoli przelewaj żółtą ciecz do pojemnika. Biały osad powinien pozostać w garnku. Pozostała część piany i białek zostanie na gazie.

Tak przygotowane masło możesz przechowywać w lodówce kilka miesięcy.

Właściwości użytkowe masła klarowanego

  • Jest masłem oczyszczonym z substancji stałych obecnych w mleku.
  • Jest to dużo zdrowszy tłuszcz niż tradycyjne masło.
  • Nie jełczeje.
  • Nie przypala się nawet w wysokich temperaturach.
  • Dzięki niewielkiej zawartości wody można je przechowywać w lodówce nawet 15 miesięcy.
  • Ma intensywny aromat i smak, lekko orzechowy posmak.
  • Właściwości zdrowotne masła klarowanego
  • Jest lekkostrawne i wspomaga trawienie.
  • Zmniejsza poziom złego i podwyższa poziom dobrego cholesterolu we krwi.
  • Kwas masłowy, który znajduje się w jego składzie działa przeciwnowotworowo.
  • Jest bogate w witaminy A, D, E i K.
  • Wspomaga odporność organizmu.
  • Poprawia pamięć i koncentrację.

Zawartość składników odżywczych w maśle klarowanym

W 100 gramach masła klarowanego znajduje się:

  • 99,5 gramów tłuszczu, w tym aż 29% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,6% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 278 miligramów cholesterolu,
  • 100 gramów wody,
  • 2,4 miligramów witaminy E,
  • 0,93 miligramów witaminy A,
  • 0,53 miligramów α-karotenu,
  • 1,6 mikrogramów witaminy D.

Zastosowanie masła klarowanego

Dzięki wysokiej temperaturze dymienia masła klarowanego można go używać zarówno do smażenia, pieczenia, jak i duszenia potraw. Przy dłuższym ogrzewaniu nie powstają w nim szkodliwe tłuszcze trans. Dzieje się tak dzięki temu, że nie utlenia się nawet w wysokich temperaturach. Oprócz tego masło klarowane dodaje się do zup. Jest też doskonałe do smarowania kanapek.  


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady