Przepis na pasztet strasburski, czyli foie gras – wyborny przysmak kuchni francuskiej

Pasztet z wątróbki upieczony w piekarniku.
Fot. ©PhotoKD/Fotolia.com

Pasztet strasburski, nazywany również foie gras, jest tradycyjnym przysmakiem kuchni francuskiej. Przyrządza się go z poddanych specjalnej obróbce wątróbek, które pochodzą od określonych gatunków kaczek i gęsi. Nie bez znaczenia jest to, że foie gras uznawane jest za jedną z najdroższych potraw kuchni francuskiej.

 

Oryginalne foie gras przygotowuje się ze stłuszczonych wątróbek, których produkcja, budzi wiele kontrowersji, za którymi idą głosy sprzeciwu obrońców praw zwierząt. Zakaz tuczu (opasania zwierząt) obowiązuje m.in. w Czechach, Polsce, Niemczech, Finlandii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Natomiast, oprócz Francji, za największych producentów stłuszczonych wątróbek uznaje się: Bułgarię, Hiszpanię, Węgry, Bułgarię i Chiny.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić popcorn

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • średniej wielkości garnka,
  • maszynki do mielenia,
  • foremek do pasztetu.
  • Składniki (na 10 porcji):
  • 75 dag wątróbek gęsich,
  • 25 dag wątróbek kaczych (może być także z kurczaka lub z indyka),
  • 25 dag słoniny,
  • 10 dag pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 250 ml mleka,
  • ok. 150 ml wywaru z kurczaka,
  • łyżeczka masła,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

 

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Wątróbkę gęsią i kaczą obierz ze wszystkich błon, a następnie włóż do mleka i pozostaw na 10 godzin (najlepiej na noc).
  • Wyjmij wątróbkę z mleka i podsmaż ją lekko na maśle.
  • Pokrój na drobną kostkę: pieczarki i cebulę i ok. 15 dag słoniny.
  • Pozostałą część słoniny pokrój w plastry i poukładaj je na dnie średniej wielkości garnka.
  • Do ułożonej w garnku słoniny dodaj podsmażoną wątróbkę i pokrojone w kostkę: pieczarki, cebulę i słoninę, a następnie podlej wszystko wywarem z kurczaka.
  • Gotuj wszystkie składniki pasztetu na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
  • Po ugotowaniu, przemiel wszystko w maszynce dwukrotnie, a następnie dopraw: gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą i pieprzem.
  • Wymieszaj wszystkie składniki razem i wypełnij nimi małe foremki.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady