Przepisy na szybkie przystawki – 3 pomysły na ekspresowe i wegetariańskie finger food

Stół zastawiony różnego rodzaju małymi przystawkami
Fot. ©Christian Schwier/Fotolia.com

Finger food to przekąski, które można (a nawet wypada) jeść palcami. Nie wymagają użycia sztućców, ponieważ są bardzo małe – na jeden kęs. Sprawdzają się genialnie na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach.

 

Finger food swoje początki miało w krajach azjatyckich i jest mocno związane z powszechną w tych rejonach świata kulturą jedzenia na ulicy. Do tego typu przekąsek zaliczane są m.in. małe pierożki, kanapeczki na „jeden kęs”, krakersy, mini roladki i naleśniczki.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa solianka

Przepis na mini grzanki na ciepło z serem pleśniowym orzechami i gruszką

Składniki (na około 20 porcji):

  • 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
  • 1 opakowanie sera camembert,
  • 20 kawałków orzechów włoskich,
  • 3 gruszki w occie lub 1 duża, dojrzała świeża gruszka.

 

Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Chleb podpiecz w tosterze, opiekaczu lub piekarniku. Każdą kromkę pokrój na 4 równie części.
  • Pokrój ser na cienkie plastry.
  • Na każdej kromce ułóż plasterek sera, gruszki i kawałek orzecha.
  • Kanapeczki możesz położyć na talerzu z postawioną na jego środku gruszką (pamiętaj, by ściąć ją na dole – dzięki temu będzie stabilna). 

 

Smacznego!

Przepis na jajka faszerowane awokado

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 bardzo dojrzałe awokado, np. odmiany hass,
  • 5 jajek,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • szczypta pieprzu,
  • sproszkowana chili do dekoracji.

 

Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wstaw jajka do gotowania na 10 minut.
  • Przekrój awokado, wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, skrop go sokiem z cytryny, dodaj pieprz, sól, czosnek i rozgnieć widelcem na gładką masę, aż powstanie pasta z awokado.
  • Wystudź jajka, obierz ze skorupek. Każde z nich przekrój wzdłuż na połówki. Użyj do tego zmoczonego w zimnej wodzie, bardzo ostrego i cienkiego noża, dzięki temu cięcie będzie precyzyjne i estetyczne.
  • Wyjmij wszystkie żółtka i połącz je w miseczce z awokado.
  • Faszeruj każde jajko, nakładając w miejsce żółtek zielony krem. Udekoruj, posypując szczyptą chili.

 

Do czasu podania przechowuj tę potrawę w lodówce.

 

Smacznego!

Kolorowe kulki serowe – czerwone, zielone i kremowe

Składniki (na 10-20 porcji):

  • 100 g chudego twarogu lub serka typu włoskiego,
  • 100 g ricotty,
  • 100 g sera feta,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
  • 1 łyżka bardzo drobno pokruszonych pomidorów suszonych (nie w oleju),
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku,
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku,
  • 1 łyżka mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów.

 

Będą ci potrzebne papilotki do muffinek – około 20 sztuk oraz oliwa do zwilżenia dłoni.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie sery umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj, tak by połączyły się w jednolitą, gładką masę.
  • Podziel serowe ciasto na 3 równe części i dodaj do pierwszej paprykę i pomidory, do drugiej koperek i szczypiorek, a do trzeciej migdały i orzechy. Wymieszaj każdy kolor z serem,
  • Zwilżonymi oliwą dłońmi, formuj małe (wielkości orzecha włoskiego) kulki. Wkładaj je w papilotki.
  • Serowe kulki ułóż na stole pomiędzy innymi przekąskami lub razem na jednym półmisku.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje