Przepisy na szybkie przystawki – 3 pomysły na ekspresowe i wegetariańskie finger food

Stół zastawiony różnego rodzaju małymi przystawkami
Fot. ©Christian Schwier/Fotolia.com

Finger food to przekąski, które można (a nawet wypada) jeść palcami. Nie wymagają użycia sztućców, ponieważ są bardzo małe – na jeden kęs. Sprawdzają się genialnie na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach.

 

Finger food swoje początki miało w krajach azjatyckich i jest mocno związane z powszechną w tych rejonach świata kulturą jedzenia na ulicy. Do tego typu przekąsek zaliczane są m.in. małe pierożki, kanapeczki na „jeden kęs”, krakersy, mini roladki i naleśniczki.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makreli

Przepis na mini grzanki na ciepło z serem pleśniowym orzechami i gruszką

Składniki (na około 20 porcji):

  • 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
  • 1 opakowanie sera camembert,
  • 20 kawałków orzechów włoskich,
  • 3 gruszki w occie lub 1 duża, dojrzała świeża gruszka.

 

Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Chleb podpiecz w tosterze, opiekaczu lub piekarniku. Każdą kromkę pokrój na 4 równie części.
  • Pokrój ser na cienkie plastry.
  • Na każdej kromce ułóż plasterek sera, gruszki i kawałek orzecha.
  • Kanapeczki możesz położyć na talerzu z postawioną na jego środku gruszką (pamiętaj, by ściąć ją na dole – dzięki temu będzie stabilna). 

 

Smacznego!

Przepis na jajka faszerowane awokado

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 bardzo dojrzałe awokado, np. odmiany hass,
  • 5 jajek,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • szczypta pieprzu,
  • sproszkowana chili do dekoracji.

 

Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wstaw jajka do gotowania na 10 minut.
  • Przekrój awokado, wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, skrop go sokiem z cytryny, dodaj pieprz, sól, czosnek i rozgnieć widelcem na gładką masę, aż powstanie pasta z awokado.
  • Wystudź jajka, obierz ze skorupek. Każde z nich przekrój wzdłuż na połówki. Użyj do tego zmoczonego w zimnej wodzie, bardzo ostrego i cienkiego noża, dzięki temu cięcie będzie precyzyjne i estetyczne.
  • Wyjmij wszystkie żółtka i połącz je w miseczce z awokado.
  • Faszeruj każde jajko, nakładając w miejsce żółtek zielony krem. Udekoruj, posypując szczyptą chili.

 

Do czasu podania przechowuj tę potrawę w lodówce.

 

Smacznego!

Kolorowe kulki serowe – czerwone, zielone i kremowe

Składniki (na 10-20 porcji):

  • 100 g chudego twarogu lub serka typu włoskiego,
  • 100 g ricotty,
  • 100 g sera feta,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
  • 1 łyżka bardzo drobno pokruszonych pomidorów suszonych (nie w oleju),
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku,
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku,
  • 1 łyżka mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów.

 

Będą ci potrzebne papilotki do muffinek – około 20 sztuk oraz oliwa do zwilżenia dłoni.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie sery umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj, tak by połączyły się w jednolitą, gładką masę.
  • Podziel serowe ciasto na 3 równe części i dodaj do pierwszej paprykę i pomidory, do drugiej koperek i szczypiorek, a do trzeciej migdały i orzechy. Wymieszaj każdy kolor z serem,
  • Zwilżonymi oliwą dłońmi, formuj małe (wielkości orzecha włoskiego) kulki. Wkładaj je w papilotki.
  • Serowe kulki ułóż na stole pomiędzy innymi przekąskami lub razem na jednym półmisku.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady