Przepis na wegetariańską potrawę z czerwoną fasolą oraz na żeberka w pomidorowym sosie z fasolą białą

czerwona fasola
Fot. © sommai/Fotolia.com

Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.

 

Dania przygotowane z fasoli są bardzo sycące, a co najważniejsze smaczne. W świecie kulinarnym wykorzystuje się różne odmiany fasoli, a wszystkie posiadają wysoką wartość odżywczą. Przyrządza się z nich potrawy wegetariańskie, na przykład chili z czerwoną fasolą lub mięsne, takie jak soczyste żeberka z fasolą białą.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem

Wartość odżywcza i właściwości fasoli

Fasola dostarcza dużej ilości białka pochodzenia roślinnego, wapnia, fosforu oraz potasu. Jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, która usprawnia procesy myślowe i pamięciowe. Fasola zaliczana jest do warzyw wzdymających, dlatego nie powinny jej jeść osoby z problemem zaparć, ludzie w podeszłym wieku, kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Przepis na wegetariańskie chili z czerwoną fasolą

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 5

 

Składniki:

  • 500 gramów suchej fasoli czerwonej,
  • 4 marchewki,
  • 5 pomidorów,
  • 500 mililitrów pomidorowego soku,
  • 2 pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 80 mililitrów oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200 gramów koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki.

Sposób przygotowania:

  • Fasolę namaczaj przez całą noc. Następnie umieść fasolę w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokim garnku.
  • Pietruszkę i marchew obierz, pokrój w kostkę. Łodyżki selera naciowego przetnij na pół i pokrój na kawałki.
  • Wszystkie warzywa połącz i podsmaż w garnku z cebulą.
  • Pomidory obierz ze skórki i pokrój je na kawałki. Następnie dodaj do pozostałych warzyw. Całość duś przez moment. Dolej do garnka sok pomidorowy, dodaj przyprawy i przepuszczony przez praskę czosnek. Duś około 20 minut.
  • Do garnka dodaj odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę łącznie z zalewą z puszki. Potrawę zagotuj i duś przez kolejne 10 minut.
  • Na koniec dodaj do garnka koncentrat i wymieszaj.

Przepis na żeberka z białą fasolą i pomidorowym sosem

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 5

 

Składniki:

  • 90 dekagramów wieprzowych żeberek,
  • ¾ litra pomidorowego przecieru,
  • 1 szklanka drobnej, białej fasoli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki majeranku, do smaku: mielona papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Fasolę pozostaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
  • Żeberka podziel na porcje. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i czarnym pieprzem. Odstaw je do lodówki na około 3 godziny.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Do zarumienionej cebulki dodaj żeberka i dokładnie obsmaż.
  • Stopniowo podlewaj żeberka przecierem pomidorowym. Patelnię nakryj pokrywką i duś potrawę na niewielkim ogniu.
  • W momencie gdy żeberka są miękkie, a sos stanie się gęsty, dodaj odcedzoną fasolę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i zagotuj.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje