Domowe drożdżówki z serem i rodzynkami na deser. Zrób w ten weekend - naprawdę prosty przepis!

Fot. Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

Lekko wyrośnięte, puszyste, słodkie, z dodatkiem rodzynek i cytrynowego lukru. Jak to bywa w przypadku ciasta drożdżowego, na wypiek potrzeba trochę czasu, ale zapewniam, że dla smaku i efektu końcowego warto! 

 

Drożdżówki z serem

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić ciasto na pierogi

16 sztuk

 

rozczyn

20 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

łyżka mąki pszennej

3 łyżki ciepłego mleka

 

ciasto właściwe

cały rozczyn +

4 żółtka

cukier waniliowy

80 g cukru

200 ml ciepłego mleka

450 g mąki pszennej

50 g rozpuszczonego masła

 

masa serowa

4 łyżki miękkiego masła

pół szklanki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka cukru waniliowego

400 g sera twarogowego

starta skórka z cytryny

100 g rodzynek

 

do wysmarowania

żółtko

3-4 łyżki mleka

 

lukier

100 g cukru pudru

3-4 łyżki soku z cytryny 

 

Składniki na rozczyn mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cukier, ciepłe mleko i przesianą mąkę. Wyrabiamy. Po kilku minutach, gdy ciasto będzie już zwarte, dolewamy masło i wyrabiamy około 15 minut. Jeśli przygotowujemy ciasto w mikserze ze specjalnym hakiem możemy skrócić czas wyrabiania do 5-8 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki, być zwarte, ale dosyć lekkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-80 minut. W tym czasie ser dokładnie mieszamy z miękkim masłem, cukrem pudrem, żółtkiem, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i rodzynkami. 

Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość, dzielimy je na pół, każdą część delikatnie rozwałkowujemy na spory prostokąt grubości ok. 1,5 - 2 cm. 

Smarujemy serem, każdy prostokąt składamy na pół i tniemy na 8 prostokątów. Zwijamy drożdżówki, trzymając za jeden koniec, a drugi wywijając o 180 stopni. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na 10-15 minut. 

Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut. 

Studzimy na kratce. 

Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, tak przygotowanym dekorujemy drożdżówki. 

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Drożdżówki z serem

Fot. Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady