Domowe drożdżówki z serem i rodzynkami na deser. Zrób w ten weekend - naprawdę prosty przepis!

Fot. Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

Lekko wyrośnięte, puszyste, słodkie, z dodatkiem rodzynek i cytrynowego lukru. Jak to bywa w przypadku ciasta drożdżowego, na wypiek potrzeba trochę czasu, ale zapewniam, że dla smaku i efektu końcowego warto! 

 

Drożdżówki z serem

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z kurkami

16 sztuk

 

rozczyn

20 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

łyżka mąki pszennej

3 łyżki ciepłego mleka

 

ciasto właściwe

cały rozczyn +

4 żółtka

cukier waniliowy

80 g cukru

200 ml ciepłego mleka

450 g mąki pszennej

50 g rozpuszczonego masła

 

masa serowa

4 łyżki miękkiego masła

pół szklanki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka cukru waniliowego

400 g sera twarogowego

starta skórka z cytryny

100 g rodzynek

 

do wysmarowania

żółtko

3-4 łyżki mleka

 

lukier

100 g cukru pudru

3-4 łyżki soku z cytryny 

 

Składniki na rozczyn mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cukier, ciepłe mleko i przesianą mąkę. Wyrabiamy. Po kilku minutach, gdy ciasto będzie już zwarte, dolewamy masło i wyrabiamy około 15 minut. Jeśli przygotowujemy ciasto w mikserze ze specjalnym hakiem możemy skrócić czas wyrabiania do 5-8 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki, być zwarte, ale dosyć lekkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-80 minut. W tym czasie ser dokładnie mieszamy z miękkim masłem, cukrem pudrem, żółtkiem, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i rodzynkami. 

Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość, dzielimy je na pół, każdą część delikatnie rozwałkowujemy na spory prostokąt grubości ok. 1,5 - 2 cm. 

Smarujemy serem, każdy prostokąt składamy na pół i tniemy na 8 prostokątów. Zwijamy drożdżówki, trzymając za jeden koniec, a drugi wywijając o 180 stopni. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na 10-15 minut. 

Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut. 

Studzimy na kratce. 

Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, tak przygotowanym dekorujemy drożdżówki. 

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Drożdżówki z serem

Fot. Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje