Dorsz z grilla na ostro i zapiekany w folii z warzywami: 2 przepisy na rybę

Kawałki dorsza położone na blacie i pokropione sokiem z cytryny.
Fot. ©JoannaTkaczuk/Fotolia

Dorsza na patelni grillowej najlepiej smażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i imbiru. Piekąc rybę w piekarniku, należy pamiętać, aby dokładnie zawinąć końce folii. Masło dodane do dorsza, sprawi, że smak ryby będzie delikatniejszy.

 

Dorsze, nazywane wątłuszami, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które naturalnie zwiększają odporność organizmu. Z wątroby ryby pozyskiwany jest tran, zawierający duże ilości witaminy A oraz D.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z pieczarkami

Dorsz z grilla na ostro z chili, czosnkiem i imbirem

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • rękawiczek foliowych,
  • moździerza,
  • patelni do grillowania.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 dorsz (około 500 gramów),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń imbiru (wielkości ziarnka białej fasoli),
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki sosu rybnego,
  • szczypiorek (do ozdoby),
  • plasterek cytryny.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Natnij rybę ukośnie, z obu stron, w najgrubszym miejscu.
  • Z papryczki chili usuń gniazda nasienne i drobno pokrój (najlepiej w rękawiczkach foliowych).
  • Do moździerza dodaj pieprz, papryczkę chili i sos rybny i całość utrzyj na jednolitą masę.
  • Pastą natrzyj rybę z obu stron.
  • Odstaw do zamarynowania, w chłodne miejsce, na 30 minut.
  • Imbir i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  • Patelnię posmaruj oliwą.
  • Grilluj rybę 10 minut z jednej strony.
  • Dodaj cebulę, czosnek i imbir posypany cukrem.
  • Przewróć dorsza na drugą stronę i grilluj 10 minut.
  • Całość z patelni przełóż na talerz.
  • Danie oprósz posiekanym szczypiorkiem.
  • Obok ryby połóż plasterek cytryny.
  • Podawaj z ryżem i sosem czosnkowym.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Zamiast patelni, możesz użyć grilla ogrodowego. Wtedy postępuj według przepisu, tylko rybę i warzywa połóż na tacce do grillowania.

Dorsz w folii z warzywami: marchewką, selerem naciowym i czerwoną papryką

Potrzebujesz:

  • folii aluminiowej,
  • tarki o grubych oczkach,
  • piekarnika.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z dorsza,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu,
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do grilla,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 laska selera naciowego,
  • pół pora,
  • 2 szczypty zielonej pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Usuń skórę z ryby.
  • Wytnij z folii dwa kwadraty, mniej więcej 30x30 centymetrów.
  • Na każdym kawałku połóż masło, a na nie dorsza.
  • Rybę dopraw łyżeczką soli, pieprzu i przyprawy do grilla.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i por pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski.
  • Seler naciowy posiekaj na małe kawałki.
  • Warzywa rozłóż na rybie (po równo na każdy kawałek).
  • Układaj kolejno: marchewkę, cebulę, seler, por, paprykę, pietruszkę.
  • Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu.
  • Zawiń dorsza w folię, tak aby warzywa nie wypłynęły.
  • Piecz rybę, w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut.
  • Podawaj z ryżem lub domowymi frytkami

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Jeśli lubisz ostre smaki, czerwoną paprykę zastąp chili.

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady