Dietetyczne przystawki i niskokaloryczne drinki na Sylwestra – propozycje i przepisy

Dietetyczny Sylwester – niskokaloryczne przekąski i drinki
Fot. © Patricia/Fotolia.com

Przygotowanie dietetycznego Sylwestra jest bardzo proste. Wystarczy zrezygnować z gotowych, słonych przekąsek, ciastek i tłustych potraw i zastąpić je zdrowymi sałatkami z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Przygotowując niskokaloryczne drinki, należy unikać śmietanki, cukru, likierów, miodu oraz syropu.

 

Potrawy, przekąski i drinki przygotowywane na Sylwestra są zazwyczaj wysokokaloryczne. Osoby będące na diecie i organizujące imprezę sylwestrową mogą zastąpić tradycyjne słone przekąski czy inne tłuste dania dietetycznymi sałatkami oraz różnego rodzaju warzywnymi i owocowymi przystawkami.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Jak przygotować niskokaloryczne drinki?

Sylwester jest ostatnią nocą w roku, która wiąże się z szampańską zabawą do białego rana w towarzystwie przyjaciół i najbliższych. Na imprezę sylwestrową przygotowuje się różnego rodzaju alkoholowe drinki, które dostarczają wielu zbędnych kalorii. Rozwiązaniem jest zrobienie równie smacznych, a niskokalorycznych trunków pozbawionych składników, takich jak: syropy, likiery, miód, cukier, mleko oraz słodka śmietanka. Dodatek tych produktów podnosi wartość energetyczną alkoholi. Dietetyczną wersją drinków są te, które przygotuje się na bazie wytrawnych alkoholi: szampana, białego lub czerwonego wina. Dodatkami do niskokalorycznych drinków mogą być soki owocowe i warzywne, tonik oraz woda sodowa.

Pomysły na niskokaloryczne przystawki sylwestrowe

Przygotowując menu sylwestrowe, warto zrezygnować z tradycyjnych słonych przekąsek, kupnych ciastek, smażonych potraw czy sałatek z dużą ilością majonezu. Zamiennikiem tych wysokokalorycznych przystawek będą warzywne roladki, koreczki oraz lekkie kanapki. Smaczną i dietetyczną propozycją są sałatki przygotowane na bazie różnego rodzaju sałat: zielonej, lodowej, rzymskiej lub pekińskiej. Można je wzbogacać o rozmaite warzywa – paprykę, ogórek, pomidor, zielony groszek, kukurydzę, brokuły oraz tartą marchewkę. Dodatkami mogą być również nasiona dyni lub słonecznika. Sos sałatkowy należy przyrządzać z oliwy z oliwek i ziół lub z jogurtu naturalnego. Robiąc koreczki, warto unikać tłustych serów żółtych i kiełbas, a wykorzystać takie produkty, jak: pomidorki koktajlowe, paprykę, ogórki konserwowe, awokado, cukinię, kawałki łososia, wędliny drobiowe oraz ser mozzarella lub feta. Oryginalnym pomysłem na sylwestrową, niskokaloryczną przystawkę są pieczone frytki warzywne, które przygotuje się z selera, marchewki oraz buraka. Warto również przyrządzić warzywa pokrojone w słupki, serwowane z ziołowym dipem na bazie gęstego jogurtu naturalnego, koperku i świeżego czosnku.

Przepis na niskokaloryczny drink Bellini

Składniki:

  • 1 mała brzoskwinia,
  • 75 ml białego, wytrawnego szampana,
  • 2 – 3 maliny (mogą być mrożone).

 

Sposób przygotowania:

  • Małą brzoskwinię ze skórką i bez pestki zmiksuj za pomocą blendera lub miksera. Otrzymany mus przelej do klasycznego kieliszka na Martini.
  • Do kieliszka dodaj białego, wytrawnego i schłodzonego szampana. Całość wymieszaj.
  • Na koniec do drinka dodaj mrożone maliny.

Przepis na sałatkę z awokado

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat,
  • 1 awokado,
  • 1 zielony ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 10 dag orzechów piniowych,
  • 1 cytryna,
  • przyprawy do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól morska.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz awokado. Następnie przetnij je na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Miąższ skrop sokiem z cytryny.
  • Umyj, osusz i drobno posiekaj szczypiorek. Umyj ogórka i pokrój w kostkę.
  • Sałatę wsyp do miski, wrzuć do niej awokado, ogórka i szczypiorek. Dodaj sos winegret. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę uprażonymi orzechami.

Przepis na roladki z cukinii

Składniki:

  • 250 g cukinii,
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 120 g serka ricotta,
  • 10 sztuk zielonych oliwek,
  • przyprawy: świeżo mielony, kolorowy pieprz, sól morska.

 

Sposób przygotowania:

  • Gotuj cukinię przez kilka minut w osolonym wrzątku. Następnie pokrój ją wzdłuż na cienkie plastry.
  • Pomidory odsącz z oleju i drobno pokrój. Posiekaj oliwki.
  • Serek ricotta wymieszaj z pomidorami i oliwkami. Dodaj przyprawy.
  • Z pasków cukinii uformuj roladki. Zepnij je wykałaczką i wypełnij przygotowanym farszem. Nadziewane roladki z cukinii podawaj na liściach sałaty.

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady