W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu.

Reklama

Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele potraw i przystawek. Wśród nich znajdują się m.in. śledzie, ryba po grecku oraz domowe przetwory. Warto również pomyśleć o dietetycznych przekąskach, takich jak: lekkie sałatki warzywne, z dodatkiem kurczaka lub owoców oraz pieczony lub parowany łosoś.

Przystawki na Boże Narodzenie

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas spędzany z rodziną i najbliższymi, ale również bogato zastawiony stół rozmaitymi potrawami i przekąskami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie różnych, dietetycznych przystawek bożonarodzeniowych. Wśród nich powinny pojawić się sałatki warzywne, które można wzbogacać o kawałki pieczonego kurczaka lub ryby, orzechy oraz sery, np. feta lub mozzarella. Nietypową sałatką będzie sałatka z rukoli z dodatkiem owoców, np. gruszki i granatu. Słodką i zdrową przekąską na święta są np. ciasteczka owsiane lub maślane udekorowane dżemem. Na bożonarodzeniowym stole mogą pojawić się również delikatne roladki z łososia gotowane na parze, które można podawać w towarzystwie zielonej fasolki lub pieczonych czy gotowanych ziemniaczków. Ponadto, wiele tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych można przygotować w dietetycznej wersji, np. rybę po grecku czy śledzie i sałatki śledziowe. Wystarczy zrezygnować z wysokokalorycznych i tłustych dodatków, np. majonezu, śmietany. Smażenie natomiast zaleca się zastąpić duszeniem, pieczeniem i gotowaniem w wodzie lub na parze.

Przepis na dietetyczną rybę po grecku

Składniki:

  • 500 g chudej ryby (np. filet z dorsza),
  • 3 marchewki,
  • 1 sztuka korzenia pietruszki,
  • 80 g selera,
  • 2 cebule,
  • mały kawałek białej części pora,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

Zobacz także
  • Rybę osusz na ręczniku papierowym. Natrzyj solą i pieprzem.
  • Na patelni rozsmaruj jedną łyżeczkę oleju rzepakowego. Na rozgrzaną patelnię kładź filety z ryby. Smaż po około 1 minucie na każdą stronę.
  • Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Rybę piecz przez 15 minut.
  • W czasie pieczenia się ryby na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew, pietruszkę i seler. Cebulę pokrój w kostkę, a por w plastry, a następne podsmaż na łyżeczce oleju rzepakowego.
  • Do cebuli i pora dodaj starte warzywa oraz przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Całość przez chwilę duś na patelni.
  • Koncentrat wymieszaj z wodą lub bulionem. Wlej do warzyw. Całość duś przez 10 – 15 minut. Dopraw do smaku. Uduszone warzywa połóż na upieczone filety z ryby.

Przepis na sałatkę z rukoli z gruszką, granatem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 bulwa kopru włoskiego,
  • 1 duża garść rukoli,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z limonki,
  • ½ łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • ¼ owocu granatu,
  • 1 gruszka,
  • posiekane orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  • Koper włoski pokrój na cienkie plasterki, wykorzystując np. malakser. Włóż do dużej salaterki.
  • Do salaterki dodaj roztarte w moździerzu nasiona kopru włoskiego. Wlej sok z limonki, ocet, syrop klonowy i oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  • Obetnij wierzch i dół owocu granatu. Skórkę ponacinaj wzdłuż. Rozerwij owoc i wyłuskaj ziarenka.
  • Umytą i osuszoną gruszkę pokrój w ósemki. Wykrój gniazda nasienne. Gruszki ułóż w półmiskach lub na talerzach. Posyp połową rukoli.
  • Na talerz lub półmisek z gruszką wyłóż koper włoski z sosem winegret. Całość posyp pozostałą rukolą, granatem i orzechami włoskimi.

Przepis na roladki z łososia

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia,
  • 100 g rukoli,
  • 2 łyżki orzechów pinii (ewentualnie nasion słonecznika),
  • 1 łyżka kaparów,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 2 fileciki anchois w oliwie,
  • szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  • Obetnij skórę z łososia. Sprawdź, czy nie ma ości, ewentualnie je usuń. Rybę umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Przekrój ją w poprzek na cienkie płaty.
  • Pozostałe składniki zmiksuj za pomocą ręcznego blendera na pesto.
  • Filety z łososia posmaruj pesto. Rybę zawiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Ułóż w naczyniu go gotowania na parze, posmaruj oliwą. Przykryj i gotuj na parze przez około 7 minut.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama