Najzdrowsze słodycze – bakalie. Jak wybrać najlepsze dietetyczne przekąski?

Różnego rodzaju bakalie, wsypane do misek.
Fot. ©finepoints/Fotolia.com

Bakalie, czyli orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele to przekąska, która odmładza, pobudza i dodaje energii. Są bogactwem witamin, minerałów i błonnika. Jak każdy słodycz zawierają cukier i nie powinny być jedzone w nadmiarze. Dzienny limit bakaliowych kalorii powinien zamknąć się w przedziale 100 kcal, czyli zjedzeniu, np. 8 suszonych daktyli.

 

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko kilograma bakalii. Okresem, w jakim najchętniej sięgamy po orzechy, rodzynki, migdały czy suszone morele są święta bożonarodzeniowe, które trudno sobie wyobrazić bez mazurków, kutii czy makowców wzbogaconych smakiem bakalii.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

 

Bakalie – słodycze zdrowe i bogate w minerały

 

Bakalie poprawiają humor i dodają energii. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, dlatego też często nazywane są najzdrowszymi słodyczami. Rodzynki, suszone śliwki, figi, żurawina, daktyle i morele są naturalnie słodkie i z powodzeniem mogą zastąpić sklepowe żelki i cukierki. Dzięki suszeniu owoce te tracą wodę, ale zachowują wartości odżywcze świeżych owoców, a zawartość składników mineralnych jest nawet wyższa niż przed suszeniem, np. w 100 g świeżych moreli znajduje się 9 mg magnezu i 16 mg wapnia, a 100 g moreli suszonych zawiera 60 mg magnezu i 80 mg wapnia. Na sklepowych półkach łatwo jednak znaleźć bakalie wzbogacone chemicznymi dodatkami. Producenci często nie tylko przyspieszają czas suszenia, ale też dodają do bakalii sztuczne barwniki, nabłyszczacze, konserwanty i dwutlenek siarki. Bakalie są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też kaloryczne. Osoby z nadwagą i otyłością powinny zrezygnować z jedzenia bakalii, a pozostałym zaleca się jedzeniu kilku sztuk dziennie, tak aby nie dziennego przekroczyć limitu 100 kalorii, które zawierają:

  • 93 rodzynki,
  • 29 suszonych owoców żurawiny,
  • 15 migdałów,
  • 10 orzechów laskowych,
  • 8 daktyli lub moreli,
  • 2 figi,
  • 6 suszonych śliwek.

 

Rodzynki – jak wybrać najlepsze suszone winogrona

 

Rodzynki, czyli suszone winogrona, wspomagają koncentrację i zapobiegają zmęczeniu. Kupując rodzynki, zwróćmy uwagę, aby były miękkie i elastyczne. Suche i twarde rodzynki mają w sobie skrystalizowany już cukier, co świadczy o tym, że długo leżały w magazynie lub na sklepowej półce. Rodzynki przed zjedzeniem warto dokładnie umyć, ponieważ często smarowane są olejami mineralnymi i konserwowane dwutlenkiem siarki, aby podczas podróży z dalekich krajów, takich jak Turcja, Grecja czy Iran, nie posklejały się. Przyglądając się rodzynkom, zauważymy różnicę w ich kolorze. Najzdrowsze są ciemne rodzynki. zawierają one najwięcej przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem, chorobami serca i chorobami nowotworowymi. Za najsmaczniejsze rodzynki uznaje się tureckie sułtanki. Sprawdzają się nie tylko w wypiekach, ale i jako dodatek do potraw.

 

Migdały i orzechy – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

 

Migdały zapobiegają miażdżycy i zawałom. W sklepach dostępne są, m.in. migdały w całości, w płatkach, w słupkach i mielone. Najlepiej sięgać po te w całości ze skórką, które są najmniej przetworzone i zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, witaminy E i dobrze przyswajalnego wapnia. W poszukiwaniu najzdrowszych i najsmaczniejszych orzechów na przekąskę do pracy, najlepiej wybierać te w łupinach, które chronią bakalie przed starzeniem, jełczeniem i utratą smaku. Bakalie będą zdrową przekąską, jeśli zdecydujemy się na te naturalne, a nie wzbogacone chrupiącą skórką czy słonymi lub słodzonymi dodatkami, ponieważ są one prawdziwą bombą kaloryczną, która napędza nasz apetyt. Dla porównania 0,25 kg orzeszków solonych zawiera tyle samo sodu co 47 kg naturalnych orzeszków ziemnych.

 

Najzdrowsze suszone śliwki i morele

 

Suszone śliwki to bogactwo błonnika, który pobudza pracę jelit i usuwa toksyny z organizmu. Na sklepowych półkach najczęściej spotkamy śliwki kalifornijskie, zawierające dużo cukru, który napędzi nasz apetyt. Na przekąskę najlepiej wybierać polskie wędzone w dymie drzew liściastych śliwki, które mają mniej cukru. Suszone przemysłowo morele często konserwowane są dwutlenkiem siarki (E 220), który sprawia, że owoce zachowują promienny pomarańczowy kolor. Składnik ten jest niezdrowy dla naszego organizmu i zjedzony w nadmiarze może doprowadzić do nudności i bólu głowy. Takie morele przed jedzeniem należy dokładnie umyć lub zastąpić ekologicznymi morelami, wolnymi od szkodliwych dodatków.

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady