Dietetyczne muffinki owsiano-bananowe – przepis

Bananowe muffiny
Fot. ©minadezhda/fotolia

Muffinki także mogą być dietetyczne. To pyszny deser, który wprawdzie kojarzy się ze spływającą czekoladą, ale może być niskokaloryczny. Słodkie babeczki są uwielbiane przez wszystkich i można je przygotować w bardzo prosty sposób.

 

Dietetyczne muffinki bananowo - żurawinowe

Muffinki mogą zastąpić podwieczorek, albo być słodkim dodatkiem do kawy. Nie trzeba z nich rezygnować, jeśli jest się na diecie. Zamiast cukru można do nich dodać miód, co sprawi, że nie stracą swojego smaku, a staną się zdrowsze. Jedna taka muffinka to zaledwie 142 kcal.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Dietetyczne muffinki owsiano-bananowe z dodatkiem suszonej żurawiny – przepis

Składniki:

  • dwa dojrzałe banany,
  • pół opakowania suszonej żurawiny,
  • szklanka owsianych płatków,
  • szklanka razowej mąki żytniej,
  • 0,75 szklanki chudego mleka,
  • jedno całe jajko i dwa białka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgnieć banany i zmiel na pył płatki owsiane (za pomocą blendera lub młynka).
  • Jajko i białka roztrzep i połącz z mlekiem, olejem i bananami.
  • Wsyp płatki i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.
  • Dodaj pozostałe składniki.
  • Wyłóż muffiny do foremek i ułóż na blaszce.
  • Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Smacznego!


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje