Przepisy na dietetyczne ciasta na Święta Bożego Narodzenia – marchewkowy piernik i chudy sernik

Rozwałkowana masa na ciasto położona na stolnicy.
Fot. ©luckybusiness/Fotolia.com

Ciasta są nieodłącznym elementem w bożonarodzeniowym menu. Zdrowszą wersją domowych, słodkich wypieków są dietetyczne ciasta. Przygotuje się je, wykorzystując chudy ser twarogowy, inne rodzaje mąk niż pszenna oraz jogurt naturalny zamiast tłustej śmietany.

 

Święta Bożego Narodzenia wiążą się nie tylko z czasem poświęcanym rodzinie i bliskim, ale także z obficie zastawionym stołem tradycyjnymi potrawami i słodkimi wypiekami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie dietetycznych ciast, które będą równie smaczne, a co najważniejsze – zdrowsze.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kukurydzą

 

Przepis na marchewkowy piernik w wersji fit

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej,
  • 1 szklanka mleka 0,5%,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki miodu,
  • 200 g marchewki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 2 łyżki kakao.
  • Składniki na polewę:
  • 20 g cukru brzozowego (ksylitol),
  • 1 łyżka karobu (mączka chleba świętojańskiego),
  • 2 łyżki wody,
  • 25 g oleju orzechowego.

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj jaja do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj do nich miód, mąkę, kakao i przyprawy, ciągle miksując. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj marchew, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • Ciasto przelej do podłużnej formy (tzw. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć również formy silikonowej.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Piecz piernik przez 45 minut.
  • W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W rondelku podgrzej olej orzechowy, dodaj do niego ksylitol, karob i wodę. Całość mieszaj, aż do połączenia składników.
  • Upieczony piernik polej ciepłą polewą.
  •  

Przepis na dietetyczny sernik

 

Składniki:

  • 500 g chudego twarogu,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 duże jaja,
  • 15 g miodu,
  • 10 tabletek stewii,
  • 3 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym,
  • garść rodzynek,
  • aromat waniliowy,
  • odrobina gorzkiego kakao.

 

Sposób przygotowania:

  • Tabletki stewii rozpuść w jogurcie naturalnym. Twaróg utrzyj mikserem razem z żółtkami jaj, miodem, jogurtem ze stewią i proszkiem budyniowym.
  • Białka ubij na sztywną pianę (można do nich dodać odrobinę wody i soli, co ułatwi ubijanie).
  • Masę serową wymieszaj z ubitą pianą z białek. Dodaj rodzynki i aromat waniliowy.
  • Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Gotowe ciasto posyp gorzkim kakao.

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady