Smaczne i pożywne dania z dodatkiem brokułów to pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które dbają o linię. Przygotowanie potraw, takich jak omlet, sałatka czy pasta do smarowania kanapek, nie zajmuje więcej niż 10 minut. W efekcie otrzymuje się lekkie i zdrowe śniadanie, czyli najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Reklama

Brokuł to zdrowe i smaczne warzywo. Zielony kalafior jest źródłem witaminy C, A, K oraz kwasu foliowego. Zawiera w sobie również cenne dla zdrowia minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, fosfor oraz cynk. 100 g gotowanego brokułu to zaledwie 35 kcal, dlatego warzywo jest częstym składnikiem diet odchudzających.

Lekkie dania z brokułami to pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Do przepisów podanych poniżej używa się gotowanych warzyw. Brokuł wystarczy wcześniej dokładnie umyć, podzielić na różyczki i ugotować w nieosolonej wodzie przez ok. 7 minut.

Zobacz także

Przepis na omlet z brokułami

Składniki:

  • brokuł (5 różyczek),
  • 2 białka jajek,
  • 1 żółtko jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Białka jaj ubij na sztywno z solą.
  • Do białek dodaj żółtko, pieprz i otręby oraz delikatnie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię teflonową (bez dodatku tłuszczu).
  • Smaż omlet na suchej patelni (po ok. 1,5 minuty na każdą stronę).
  • Różyczki brokuła pokrój na drobniejsze kawałki.
  • Omlet wyłóż na talerz i posyp posiekanym warzywem.

Gotowe!

Przepis na sałatkę z brokułem

Składniki:

  • ugotowany brokuł (7 różyczek),
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Różyczki brokuła rozłóż na talerzu.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym i pierzem.
  • Polej brokuły jogurtowo-czosnkowym sosem.

Gotowe!

Przepis na pastę brokułową do kanapek

Składniki (na około 3 kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego):

  • brokuł (3 różyczki),
  • 2 plastry chudego twarogu (ok. 80 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka łuskanego słonecznika,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta bazylii (opcjonalnie).

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego naczynia włóż różyczki brokułu, pokruszony twaróg, jogurt, pieprz oraz zioła.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników.
  • Łuskany słonecznik możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni.
  • Składniki zblenduj na gładką masę.
  • Gotową pastą możesz od razu smarować pieczywo.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama