Pomysły na pyszne koktajle, muffiny i musy z czerwonej porzeczki

Porzeczki
Fot. ©circleps/Fotolia

Czerwone porzeczki nadają się nie tylko do dżemów, ciast i kompotów. Świetnie sprawdzają się jako baza pod koktajle, musy owocowe czy słodkie muffiny.

 

Czerwone porzeczki poleca się przy występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krwionośnego, a także osłabieniu układu odpornościowego. W polskiej medycynie ludowej stosowano ją przy leczeniu ran, reumatyzmu, a nawet oczyszczaniu cery trądzikowej. Porzeczki bogate są w duże ilości potasu, wapnia, magnezu, fosforu, sodu i żelaza. Zawierają też witaminy grupy C, A, E, K, niacynę, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę. Czerwone porzeczki polecane są osobom, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.

Koktajl z czerwonymi porzeczkami

Podczas letnich upałów idealnym orzeźwieniem może okazać się prosty koktajl z czerwonych porzeczek.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch pucharków,
  • blendera.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g czerwonych porzeczek,
  • 1 banan,
  • 150 ml kefiru waniliowego,
  • pół łyżeczki cukru waniliowego,
  • 10 g mięty.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Porzeczki umyj i obierz z ogonków.
  • Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wrzuć banana do blendera.
  • Dodaj porzeczki, cukier i kefir.
  • Całość zblenduj.
  • Koktajl udekoruj świeżą miętą. Gotowe.

Muffiny z czerwonymi porzeczkami

Muffiny można przygotować praktycznie z każdych owoców. Najlepiej jednak smakują z dodatkiem czerwonych porzeczek.

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • 12 form do muffin,
  • dwóch misek.

 

Składniki na 12 muffin:

  • 4 jajka,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 225 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki czerwonych porzeczek,
  • pół łyżeczki sody,
  • 10 g cukru pudru.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Masło włóż do miski.
  • Dodaj cukier.
  • Dokładnie utrzyj.
  • Podczas ucierania dodawaj co chwilę po jednym jajku.
  • Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mąkę do ciasta.
  • Ucieraj powoli.
  • Formy do muffin wysmaruj tłuszczem.
  • Napełnij formy ciastem do połowy.
  • Porzeczki umyj, odsącz i usuń szypułki.
  • Owoce wsyp na wierzch ciasta.
  • Przykryj resztkami ciasta porzeczki.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Ułóż formy na blasze do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przez 20 minut.
  • Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem i resztką świeżych porzeczek. Gotowe.

Mus z porzeczek i truskawek

Pomysł na pyszną piankę przygotowaną z czerwonych porzeczek i truskawek. Deser idealny na upalne lato.

 

Potrzebujesz:

  • 4 pucharki na mus,
  • miskę,
  • blender.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g truskawek,
  • 200 g porzeczek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 białka,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • 15 g cukru waniliowego.

 

Czas przygotowania: 15 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Na wierzch musu ułóż świeże owoce do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę wymieszaj z zimną wodą.
  • Odstaw na 10 minut, po czym podgrzej.
  • Umyj owoce, oczyść i usuń szypułki.
  • Zmiksuj wszystko w blenderze.
  • Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Pianę wymieszaj z żelatyną i przecierem owocowym.
  • Nałóż mus do pucharków.
  • Odłóż do lodówki do stężenia. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje