Przepisy na desery w garnku żeliwnym: brownie z gorzkiej czekolady oraz ciasto drożdżowe z kruszonką

Jak zrobić deser w garnku?
Fot. © fahrwasser/Fotolia.com

Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.

 

Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym.

Brownie w garnku żeliwnym – przepis

Składniki:

  • 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady,
  • 2/3 szklanki kakao,
  • 3 jaja,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • ½ łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Połam czekoladę na duże kawałki.
  • Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko.
  • Do innego naczynia włóż mokre składniki, czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie.
  • Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut.
  • Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku.

Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis

Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe:

  • 10 dkg świeżych drożdży,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki.

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie rodzynek (200 g).

 

Składniki na kruszonkę do ciasta:

  • 50 g masła,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru.

 

Czas przygotowania: około 2-2,5 godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania zaczynu na ciasto drożdżowe:

  • Na niewielkim ogniu podgrzej mleko – uważaj, aby się nie przypaliło.
  • Przelej mleko do miski, dodaj do niego cukier i mąkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Rozkrusz drożdże, a następnie dodaj je do mleka, cukru i mąki.
  • Przykryj zaczyn w misce czystą ściereczką. Postaw go w ciepłym miejscu.
  • Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
  • Rozpuść masło w niewielkim rondelku i odstaw je do ostygnięcia.
  • Kiedy zaczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodaj do niego mąkę i jaja. Zagnieć z nich ciasto.
  • Wlej chłodne masło do ciasta. Ponownie zagnieć wszystkie składniki.
  • Wsyp rodzynki do masy, a następnie zacznij ją znów wyrabiać.
  • Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ją w ciepłym miejscu.
  • Posmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem roślinnym, po czym posyp wnętrze naczynia mąką.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Następnie włóż je do garnka z żeliwa i posmaruj drożdżówkę ciepłym mlekiem.

 

Sposób przygotowania kruszonki do ciasta:

  • Wymieszaj cukier oraz mąkę.
  • Posiekaj nożem zimne masło, po czym dodaj do mąki z cukrem.
  • Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich kruszonkę.
  • Posyp ciasto kruszonką.
  • Przykryj garnek żeliwny, w którym jest drożdżówka, ściereczką. Pozostaw naczynie w ciepłym miejscu na tyle czasu, aby ciasto wypełniło całość naczynia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego wyrośnięty drożdżowy przysmak na około 50 minut.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje