czytasz teraz: Agnieszka i Piotr Woźniakowie -Starakowie w podróży poślubnej...

następny artykuł Rolnik szuka żony: Grzesiek każe ciężko...

Przepis na gofry kokosowe bez glutenu i cukru z lekką masą jogurtową

Gofry na desce z dekoracją z owoców
Fot. ©karandaev/Fotolia

Gofry, czyli chrupkie wafle robione w gofrownicy, w wersji bez glutenu przyrządza się z mąki kokosowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, dzięki czemu deser jest mniej kaloryczny.

 

Olej dodany do ciasta, powoduje, że gofry nie będą przywierały do gofrownicy. Warto jednak, przed nałożeniem pierwszej porcji, taflę posmarować dodatkowo odrobiną oleju lub masła kokosowego.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kopytka z dyni

 

Potrzebujesz:

  • gofrownicy,
  • 4 średniej wielkości misek,
  • miksera.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mleka kokosowego,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy,
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (125 gramów),
  • 1 łyżeczka ksylitolu.

 

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Oddziel żółtka od jajek.
  • Do miski dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy oraz cynamon i wymieszaj łyżką.
  • W drugiej misce zmiksuj ze sobą żółtka, mleko kokosowe i olej.
  • Dodaj składniki do naczynia z mąką i całość dokładnie wymieszaj.
  • Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
  • Rozgrzej gofrownicę.
  • Białka połącz z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej na gofrownicę dużą łyżką, tak by nie wypływało z urządzenia.
  • Piecz, aż gofry się zarumienią.
  • Wafle odstaw na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
  • Jogurt naturalny z cukrem miksuj około 3 minut.
  • Kremem jogurtowym posmaruj gofry.
  • Podawaj posypane po wierzchu wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego!

 

Gofry ze świeżymi owocami to najczęściej wybierana forma podawania tego chrupkiego ciasta.

 

Do deseru pasują także:

  • suszone owoce, np. morele, śliwki, winogrona, jabłka, banany, figi, żurawina,
  • orzechy (w całości lub posiekane), np. laskowe, włoskie, nerkowca, pistacjowe, migdałowe,
  • pestki, np. dyni, słonecznika,
  • domowe konfitury, np. z truskawek, wiśni, jagód, malin,
  • sosy owocowe, np. z malin, gruszek, jabłek,
  • czekolada, np. deserowa, biała, mleczna, z nadzieniem.

Polub nas na FB

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady