Podaj żurawinę na obiad – wytrawna tarta z mozzarellą, rokpolem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje doskonale na gorąco i na drugi dzień po upieczeniu.

Reklama

Żurawina w kuchni to nie tylko gotowy sos do indyka czy pogryzane wprost z torebki suszone, lekko kwaskowate owoce.

Wytrawna tarta z żurawiną i serami

Spróbuj żurawiny na gorąco w wersji wytrawnej, w połączeniu z ostrymi serami i pieprzem. Tarta podana z odświeżającą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem to niebo w gębie.

Zobacz także

Składniki na ciasto (na 6 porcji):

  • 200 gramów mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 100 gramów masła,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżka cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 100 gramów suszonej żurawiny,
  • 150 gramów mozzarelli,
  • 150 gramów sera rokpol,
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Czas wykonania: około godziny (bez czasu chłodzenia ciasta w lodówce)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij z lodówki masło na około godzinę przed przygotowywaniem tarty – powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Przesiej przez sito mąkę na stolnicę.
  • Umieść na niej masło i posiekaj je drobno nożem.
  • Zrób w mące nieduży dołek i przełóż do niego żółtka, cukier oraz śmietanę.
  • Zagniataj składniki dłońmi kilka minut tak, aby powstała jednolita, miękka i zwarta masa.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i przez około 30 minut chłódź w lodówce.
  • Posyp stolnicę mąką.
  • Rozwałkuj na niej ciasto na placek pięciomilimetrowej grubości.
  • Po owinięciu nim wałka do ciasta, przenieś je do formy do tarty.
  • Zbędne kawałki ciasta, wystające poza brzegi, odetnij nożem.
  • Ponakłuwaj delikatnie ciasto w formie ząbkami widelca i wstaw je jeszcze na 20 minut do lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza i piecz tartę do zrumienienia przez około 15 minut.
  • Rozłóż na cieście kosteczki sera i suszoną żurawinę i posyp całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Piecz tartę kolejne 10 minut.

Obłędne ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi (nie tylko na Boże Narodzenie!)

Wypróbuj przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka, godne kuchennej bogini. To doskonały kruchy deser do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy też w podróż.

Składniki (na około 50 ciasteczek):

  • 100 gramów suszonej żurawiny,
  • 110 gramów grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 320 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 225 gramów miękkiego masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 100 gramów wiórków kokosowych.

Czas wykonania: 20 minut (+ 12 minut pieczenia + 2 godziny chłodzenia w lodówce)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszysta masę.
  • Dodaj mleko, sól, esencję waniliową i zmiksuj.
  • Powoli i stopniowo dodawaj mąkę, mieszając.
  • Wmieszaj do ciasta kawałki orzechów i żurawinę (jeśli owoce są zbyt duże – przekrój je na pół).
  • Uformuj z ciasta 2 wałki o długości 30 centymetrów każdy.
  • Zwilż je wodą i dokładnie obtocz w wiórkach kokosowych.
  • Zawiń w folię i chłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  • Każdy z wałków ciasta potnij ostrym nożem na około czteromilimetrowe plastry.
  • Rozłóż je na papierze do pieczenia, umieszczony na blasze piekarnika.
  • Piecz do zrumienienia - około 12 minut w nagrzanym do 200° Celsjusza piekarniku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama