Dania ze słonecznikiem bulwiastym – przepis na zupę krem i sałatkę z topinamburem

Zobacz, co można przygotować z topinamburu
Fot. © Alessio Orrù/Fotolia.com

Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, wykorzystuje się w kuchni najczęściej do przyrządzania sałatek i zup. Roślina dobrze smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Topinambur można upiec w piekarniku, usmażyć lub zamarynować.

 

Topinambur jest rośliną, która zawiera w sobie inulinę, czyli wielocukier o licznych właściwościach prozdrowotnych. Polisacharyd obniża poziom złego cholesterolu w organizmie i zmniejsza ilość cukru we krwi, dzięki czemu jedzenie topinamburu jest szczególnie zalecane diabetykom. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty

Topinambur na surowo – jaki ma smak?

Bulwy topinamburu mają lekko słodki smak, przypominający orzechy. Roślina jest bardzo soczysta. Jej smak można porównać do karczochów lub brazylijskich orzechów. 

Zupa krem z topinamburu i gruszki – przepis krok po kroku

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • dużego garnka.

Składniki:

  • 6 bulw topinamburu,
  • 2 gruszki,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta przyprawy curry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • mały pęczek świeżej kolendry,
  • 2 plastry marynowanego imbiru.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania: 

  • Bulwy topinamburu i gruszki dokładnie umyj i nie usuwaj z nich skóry.
  • Roślinę i owoce pokój w plastry lub kostkę.
  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Włóż do naczynia gruszki oraz topinambur i gotuj 20 minut. 
  • Zmiksuj składniki na gładki krem. 
  • Dodaj pieprz, curry oraz sos sojowy i gotuj całość przez 2 minuty.
  • Marynowany imbir pokrój na małe kawałki i poszatkuj kolendrę.
  • Zupę rozlej do talerzy.
  • Ozdób potrawę odrobiną imbiru i kolendry.

Smacznego!

Przepis na sałatkę z topinamburem 

Pieczony topinambur jest chrupiący i aromatyczny, dlatego to dobry dodatek do lekkich sałatek na bazie sałaty i pomidorów. Smak dania podkreśla dobrze wysmażony boczek na patelni i czosnek dodany do sałatkowego sosu. 

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • papieru do pieczenia,
  • patelni,
  • małej miseczki,
  • wyciskarki do czosnku,
  • dużej miski.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 bulwy topinamburu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu,
  • 4 cienkie plastry wędzonego boczku,
  • 2 duże garście rukoli i mieszanki sałat,
  • 6 pomidorków koktajlowych.

Składniki na sos do sałatki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżeczki karmelu jabłkowego (można go zastąpić miodem),
  • szczypta soli,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bulwy topinamburu dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry, bez zdejmowania skóry.
  • Roślinę polej 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim plastry topinamburu.
  • Piecz warzywo przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Plastry boczku podsmażaj na patelni przez około 10 minut, aż będą chrupiące.
  • W małej miseczce wymieszaj składniki na sos do sałatki (czosnek przeciśnij przez praskę).
  • Na talerz wyłóż po garści rukoli i mieszanki sałat.
  • Pokrojony boczek i pomidory ułóż na sałatce
  • Całość zalej przygotowanym sosem. 
  • Na wierzch sałatki wyłóż upieczone plastry topinamburu. 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady