Dania ze słonecznikiem bulwiastym – przepis na zupę krem i sałatkę z topinamburem

Zobacz, co można przygotować z topinamburu
Fot. © Alessio Orrù/Fotolia.com

Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, wykorzystuje się w kuchni najczęściej do przyrządzania sałatek i zup. Roślina dobrze smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Topinambur można upiec w piekarniku, usmażyć lub zamarynować.

 

Topinambur jest rośliną, która zawiera w sobie inulinę, czyli wielocukier o licznych właściwościach prozdrowotnych. Polisacharyd obniża poziom złego cholesterolu w organizmie i zmniejsza ilość cukru we krwi, dzięki czemu jedzenie topinamburu jest szczególnie zalecane diabetykom. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

Topinambur na surowo – jaki ma smak?

Bulwy topinamburu mają lekko słodki smak, przypominający orzechy. Roślina jest bardzo soczysta. Jej smak można porównać do karczochów lub brazylijskich orzechów. 

Zupa krem z topinamburu i gruszki – przepis krok po kroku

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • dużego garnka.

Składniki:

  • 6 bulw topinamburu,
  • 2 gruszki,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta przyprawy curry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • mały pęczek świeżej kolendry,
  • 2 plastry marynowanego imbiru.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania: 

  • Bulwy topinamburu i gruszki dokładnie umyj i nie usuwaj z nich skóry.
  • Roślinę i owoce pokój w plastry lub kostkę.
  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Włóż do naczynia gruszki oraz topinambur i gotuj 20 minut. 
  • Zmiksuj składniki na gładki krem. 
  • Dodaj pieprz, curry oraz sos sojowy i gotuj całość przez 2 minuty.
  • Marynowany imbir pokrój na małe kawałki i poszatkuj kolendrę.
  • Zupę rozlej do talerzy.
  • Ozdób potrawę odrobiną imbiru i kolendry.

Smacznego!

Przepis na sałatkę z topinamburem 

Pieczony topinambur jest chrupiący i aromatyczny, dlatego to dobry dodatek do lekkich sałatek na bazie sałaty i pomidorów. Smak dania podkreśla dobrze wysmażony boczek na patelni i czosnek dodany do sałatkowego sosu. 

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • papieru do pieczenia,
  • patelni,
  • małej miseczki,
  • wyciskarki do czosnku,
  • dużej miski.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 bulwy topinamburu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu,
  • 4 cienkie plastry wędzonego boczku,
  • 2 duże garście rukoli i mieszanki sałat,
  • 6 pomidorków koktajlowych.

Składniki na sos do sałatki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżeczki karmelu jabłkowego (można go zastąpić miodem),
  • szczypta soli,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bulwy topinamburu dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry, bez zdejmowania skóry.
  • Roślinę polej 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim plastry topinamburu.
  • Piecz warzywo przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Plastry boczku podsmażaj na patelni przez około 10 minut, aż będą chrupiące.
  • W małej miseczce wymieszaj składniki na sos do sałatki (czosnek przeciśnij przez praskę).
  • Na talerz wyłóż po garści rukoli i mieszanki sałat.
  • Pokrojony boczek i pomidory ułóż na sałatce
  • Całość zalej przygotowanym sosem. 
  • Na wierzch sałatki wyłóż upieczone plastry topinamburu. 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje