Przepis na bułeczki z szafranem, risotto i makaron w sosie szafranowym

Risotto z szafranem podane na talerzu.
Fot. ©stefania57/Fotolia.com

Najdroższą przyprawę świata – szafran – można wykorzystać do przyrządzenia sosów. Idealnie smakują z risotto lub z makaronem. Bardzo smaczne są też bułeczki z szafranem przygotowane z ciasta drożdżowego.

 

Szafran – najdroższa przyprawa świata – ma miodowy smak z goryczką określaną jako metaliczna. Nadaje daniom pomarańczowy kolor. Najczęściej wykorzystuje się go do sosów, zup, a także do deserów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: smażone krewetki

 

Bułeczki z szafranem

 

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 100 g masła,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 g szafranu.
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed włożeniem ich do piekarnika.

 

Czas przygotowania: około 3 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia.
  • Zmiel twaróg (np. w maszynce do mięsa) trzykrotnie.
  • Wymieszaj mąkę i drożdże.
  • Dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz masła) i wymieszaj.
  • Wlej do masy przestudzone masło.
  • Zacznij wyrabiać ciasto dotąd, aż będzie elastyczne i miękkie.
  • Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Objętość ciasta powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • Zagnieć ciasto ponownie, a następnie uformuj z niego bułeczki.
  • Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw miedzy nimi odstęp około 3-4 cm, aby nie zrosły się w trakcie pieczenia.
  • Przykryj bułki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na czas podwojenia ich objętości, czyli około 40 minut.
  • Posmaruj każdą jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Pozostaw bułki do ostygnięcia, a następnie rozdziel je.

 

Makaron w sosie szafranowym – przepis

 

Składniki:

  • 120 g makaronu,
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 200 g cukinii,
  • starty parmezan,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta nitek szafranu,
  • 4-5 listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.
  •  

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj cukinię, a następnie pokrój ją na cienkie plasterki.
  • Wymieszaj śmietankę, szafran, pieprz i sól.
  • Ugotuj makaron al dente. Zostaw 3 łyżki wody z gotowania.
  • Roztop masło na patelni.
  • Dodaj do niego cukinię i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
  • Podsmażaj przez około 5 minut dotąd, aż cukinia nieco się zrumieni i zmięknie.
  • Odcedź makaron i włóż go na patelnię.
  • Dolej wodę z makaronu i śmietankę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Gotuj makaron z sosem przez minutę. Zestaw patelnię z ognia, kiedy będzie gęsty.
  • Wymieszaj całość z bazylią.
  • Podawaj makaron posypany parmezanem.

 

Przepis na risotto z szafranem

 

Składniki:

  • 1 filiżanka ryżu krótko- lub średnioziarnistego, np. Arborio, Padano lub Baldo,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3-4 filiżanki bulionu,
  • 1/3 filiżanki wytrawnego białego wina,
  • szczypta nitek szafranu,
  • tarty parmezan.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w piórka.
  • Zeszklij ją na oliwie.
  • Do cebuli dodaj ryż i smaż go dotąd, aż jego ziarna staną się przezroczyste.
  • Wlej wino na patelnię i poczekaj aż wyparuje.
  • Po tym czasie stopniowo podlewaj risotto gorącym bulionem. Dolewaj wywar dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie w całości wchłonięta przez ryż.
  • Gotuj całość dotąd, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  • Pod koniec gotowania dodaj szafran.
  • Podawaj risotto posypane parmezanem.
  •  

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady