Przepis na bułeczki z szafranem, risotto i makaron w sosie szafranowym

Risotto z szafranem podane na talerzu.
Fot. ©stefania57/Fotolia.com

Najdroższą przyprawę świata – szafran – można wykorzystać do przyrządzenia sosów. Idealnie smakują z risotto lub z makaronem. Bardzo smaczne są też bułeczki z szafranem przygotowane z ciasta drożdżowego.

 

Szafran – najdroższa przyprawa świata – ma miodowy smak z goryczką określaną jako metaliczna. Nadaje daniom pomarańczowy kolor. Najczęściej wykorzystuje się go do sosów, zup, a także do deserów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

 

Bułeczki z szafranem

 

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 17 g suchych drożdży,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 100 g masła,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 g szafranu.
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed włożeniem ich do piekarnika.

 

Czas przygotowania: około 3 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia.
  • Zmiel twaróg (np. w maszynce do mięsa) trzykrotnie.
  • Wymieszaj mąkę i drożdże.
  • Dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz masła) i wymieszaj.
  • Wlej do masy przestudzone masło.
  • Zacznij wyrabiać ciasto dotąd, aż będzie elastyczne i miękkie.
  • Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Objętość ciasta powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • Zagnieć ciasto ponownie, a następnie uformuj z niego bułeczki.
  • Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw miedzy nimi odstęp około 3-4 cm, aby nie zrosły się w trakcie pieczenia.
  • Przykryj bułki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na czas podwojenia ich objętości, czyli około 40 minut.
  • Posmaruj każdą jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Pozostaw bułki do ostygnięcia, a następnie rozdziel je.

 

Makaron w sosie szafranowym – przepis

 

Składniki:

  • 120 g makaronu,
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 200 g cukinii,
  • starty parmezan,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta nitek szafranu,
  • 4-5 listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.
  •  

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj cukinię, a następnie pokrój ją na cienkie plasterki.
  • Wymieszaj śmietankę, szafran, pieprz i sól.
  • Ugotuj makaron al dente. Zostaw 3 łyżki wody z gotowania.
  • Roztop masło na patelni.
  • Dodaj do niego cukinię i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
  • Podsmażaj przez około 5 minut dotąd, aż cukinia nieco się zrumieni i zmięknie.
  • Odcedź makaron i włóż go na patelnię.
  • Dolej wodę z makaronu i śmietankę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Gotuj makaron z sosem przez minutę. Zestaw patelnię z ognia, kiedy będzie gęsty.
  • Wymieszaj całość z bazylią.
  • Podawaj makaron posypany parmezanem.

 

Przepis na risotto z szafranem

 

Składniki:

  • 1 filiżanka ryżu krótko- lub średnioziarnistego, np. Arborio, Padano lub Baldo,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3-4 filiżanki bulionu,
  • 1/3 filiżanki wytrawnego białego wina,
  • szczypta nitek szafranu,
  • tarty parmezan.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w piórka.
  • Zeszklij ją na oliwie.
  • Do cebuli dodaj ryż i smaż go dotąd, aż jego ziarna staną się przezroczyste.
  • Wlej wino na patelnię i poczekaj aż wyparuje.
  • Po tym czasie stopniowo podlewaj risotto gorącym bulionem. Dolewaj wywar dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie w całości wchłonięta przez ryż.
  • Gotuj całość dotąd, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  • Pod koniec gotowania dodaj szafran.
  • Podawaj risotto posypane parmezanem.
  •  

Smacznego!

Najczęściej czytane

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady