Przepis na łososia z pieczonymi ziemniakami, sałatką i sosem

Pieczony filet z łososia na talerzu
Fot. ©bravissimos/Fotolia

Łososia wystarczy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku 15 minut. Najlepiej zabezpieczyć go przed wysuszeniem plasterkami cytryny i marynatą z olejem.

 

Smak pieczonych lub grillowanych ryb podkreśla sok z cytryny, odrobina pieprzu i świeży koperek. Warto poeksperymentować z dodatkami, aby uzyskać własne najlepsze połączenie składników.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy

Przepis na pieczonego łososia z ziemniakami, sałatką i sosem ziołowym

Jeśli upieczona ryba będzie zbyt sucha, aromatyczny sos czosnkowo-ziołowy sprawdzi się doskonale. Można polać nim parujące kawałki łososia bądź maczać w nim pieczone ziemniaczki.

 

Składniki na pieczonego łososia (na 3 porcje):

 

  • 600 gramów fileta z łososia ze skórą,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 cytryny,
  • kilka łyżek oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • odrobina poszatkowanej papryczki chili bez pestek.

 

Składniki na pieczone ziemniaki (na 3 porcje)

 

  • 1 kilogram niedużych ziemniaków,
  • 100 mililitrów oliwy z oliwek,
  • szczypta soli morskiej,
  • odrobina soli kuchennej do gotowania ziemniaków,
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu.

 

Składniki na sałatkę (na 3 porcje)

 

  • 5 niedużych ogórków kiszonych,
  • gotowy miks sałat,
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • szczypta cukru,
  • odrobina soli,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego bądź cytrynowego.

 

Składniki na sos ziołowy:

 

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza (z termoobiegiem).
  • Obierz starannie ziemniaki i pokrój je na równe kawałki.
  • Gotuj je w osolonym wrzątku bez przykrycia 10-12 minut.
  • Odcedź ziemniaki i włóż z powrotem do garnka po gotowaniu.
  • W oddzielnym garnku podgrzej oliwę tak, aby nie zaczęła dymić.
  • Polej ziemniaki w garnku gorącą oliwą i wymieszaj.
  • Rozłóż je pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz około 15 minut.
  • Wyjmij blachę z ziemniakami z piekarnika, przemieszaj je, posyp rozmarynem, wędzoną papryką oraz olejem słonecznikowym.
  • Piecz kolejne 15-20 minut aż do zrumienienia ziemniaków.
  • Po wyjęciu pieczonych ziemniaczków z piekarnika posyp je solą morską.

 

Sposób przygotowania pieczonego łososia:

 

  • Umyj rybę i osusz ją ręcznikiem papierowym.
  • Podziel ją na 3 równe części.
  • W dużej misce połącz olej, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz, cząstki papryczki chili i dokładnie wymieszaj.
  • Umieść kawałki fileta łososia w marynacie i lekko je nią natrzyj,
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków rozłóż na blasze lub kratce do pieczenia warstwę folii aluminiowej.
  • Połóż na niej kawałki zamarynowanego łososia, polej resztką marynaty, a na wierzchu rozłóż plasterki sparzonej cytryny i posiekany koperek.
  • Piecz rybę kwadrans, w razie potrzeby skrop ja lekko olejem.

 

Sposób przygotowania sałatki:

 

  • Pokrój drobno ogórki konserwowe, a pomidorki koktajlowe podziel na połówki.
  • W dużej misce wymieszaj sałatę, warzywa, musztardę, jogurt i przyprawy.

 

Sposób przygotowania sosu ziołowego:

 

  • Umieść w naczyniu blendera składniki sosu.
  • Miksuj pół minuty na gęsty sos.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady