Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.

Reklama

Kapusta modra, zwana również czerwoną, ma szczególne miejsce w kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Warzywo zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz sód, potas, magnez, żelazo i wapń.

Jak przyrządzić zasmażoną na boczku modrą kapustę?

Kapustę modrą zasmażaną na boczku możesz zjeść do obiadu. Świetnie smakuje w połączeniu z kluskami śląskimi, pyzami i kopytkami.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • pół główki kapusty modrej,
  • pół szklanki wody,
  • 100 gramów boczku pokrojonego w kostkę,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • po szczypcie soli, pieprzu i cukru.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka i duś przez 15 minut na małym ogniu, podlewając wodą.
  • Na patelni podsmaż boczek oraz cebulę, dodaj mąkę, a następnie przełóż całość do kapusty.
  • Kapustę wymieszaj, wlej ocet, dopraw przyprawami i gotuj przez kolejnych 20 minut.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Dobra rada: Boczek możesz zastąpić smalcem lub masłem klarowanym.

Czerwona kapusta gotowana z rodzynkami, czyli pyszna przekąska

Gotowana kapusta z rodzynkami to danie kuchni wielkopolskiej. Potrawa świetnie się sprawdzi z pieczywem lub jako samodzielne danie.

Składniki (na 4 porcje):

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • pół szklanki wody,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry,
  • pół łyżeczki cukru (białego lub trzcinowego)
  • po szczypcie soli i pieprzu mielonego.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
  • Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, podlej wodą i duś, aż warzywo zmięknie.
  • Do kapusty dodaj masło oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  • Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i kolendrą, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  • Podawaj na ciepło.

Dobra rada: Latem do kapusty modrej na ciepło możesz dodać świeże łodygi rabarbaru, jabłko lub gruszkę.

Surówka z modrą kapustą, jabłkiem i cebulą to dobry dodatek do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • po pół łyżeczki cukru i soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj, posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę (żeby zmiękła).
  • Cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce i połącz z kapustą.
  • Do całości dodaj sok z cytryny, cukier, pieprz oraz oliwę.
  • Surówkę wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny.

Dobra rada: Zamiast oliwy możesz dodać do surówki łyżkę jogurtu naturalnego.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama