Kalafior (średniej wielkości) kroi się w kostkę lub ściera na tarce. Potem dodaje się ogórki, jajka i żółty ser. Składniki zalewa się sosem czosnkowym lub majonezem. Na koniec sałatkę z kalafiora posypuje się drobno posiekanym koperkiem.

Reklama

Po zrobieniu sałaki dobrze odstawić ją na około godzinę do lodówki. Do przepisu można użyć pieprzu ziołowego lub cytrynowego.

Sałatka z surowym kalafiorem i majonezem, krok po kroku

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 100 gramów żółtego sera (około 1/4 opakowania),
  • 3 łyżki majonezu,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Zobacz także

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Umyj kalafior i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Jajka, ogórki i ser pokrój w małą kostkę i dodaj do kalafiora.
  • Koperek poszatkuj (około pół pęczka) i wrzuć do sałatki.
  • Dodaj majonez i wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Surowy kalafior w sosie czosnkowym

Sałatkę zrób według powyższego przepisu, ale zamiast majonezu dodaj sos czosnkowy. Do dressingu potrzebujesz: jogurtu naturalnego, czosnku, śmietany 12-procentowej, soli oraz pieprzu. Sałatkę możesz urozmaicić, dodając pestki słonecznika lub odrobinę papryczki chili.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama