Jak samodzielnie przygotować mięso w solance, czyli słynne pastrami?

Pastrami wołowe
Fot. © annapustynnikova/Fotolia.com

Pastrami jest przetworem mięsnym, przyrządzanym najczęściej z wołowiny, a niekiedy również, z wieprzowiny, baraniny lub indyka. Najpopularniejszy rodzaj tego produktu mięsnego przygotowany jest z mostka wołowego. Pastrami dobrze sprawdza się jako główny składnik pizzy i burgera.

 

Nazwa pastrami pochodzi od tureckiego słowa „pastrima”, co oznacza prasowane mięso. Mimo swoich tureckich korzeni, pastrami rozpowszechniło się pod koniec XXI w. za sprawą Żydów, którzy w tym czasie masowo emigrowali do Stanów Zjednoczonych.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Domowe pastrami – przepis

Pastrami, nazywane również soloną wołowiną, można kupić gotowe w sklepie mięsnym lub samodzielnie przygotować w warunkach domowych. W tym celu należy zaopatrzyć się w takie składniki, jak:

  • 2 kg mostka wołowego, pozbawionego kości i tłuszczu,
  • 500 g soli kuchennej,
  • 300 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki kolendry (jedna do zalewy, druga do marynaty),
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • musztarda,
  • 1 duża cebula lub 2 małe,
  • 3 liście laurowe.

 

Czas przygotowania: ok. 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Na początek do garnka wlej ok. 3-4 litry wody, dodaj do niej: sól, pieprz, cukier i wszystkie przygotowane przyprawy, a następnie zagotuj, doprowadzając do wodę do wrzenia.
  • Przygotowane mięso włóż do zamykanego pojemnika wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą, a następnie zalej schłodzoną solanką,
  • Mięso przechowuj w lodówce przez ok. 7 dni, codziennie obracając (najlepiej szczypcami).
  • Po dwóch tygodniach wyjmij mięso z pojemnika i dokładnie opłukaj w zimnej wodzie.
  • Przed dalszą obróbką mięsa zamarynuj je w musztardzie, wędzonej papryce, cynamonie, pieprzu i kolendrze.
  • Następnie piecz w piekarniku lub na grillu elektrycznym przez ok. 3 godziny.

Pastrami – propozycje podania

Pastrami można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dużą popularnością cieszą się kanapki z pastrami, które zastępuje tradycyjną wędlinę. Ten produkt mięsny dobrze sprawdzi się również do przygotowania pizzy na włoskim cieście, a także amerykańskiego burgera. Pastrami można dodać także do orzeźwiającej sałatki z granatem, ogórkiem i sosem bazyliowym.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady