Jagody goji, czyli owoce długowieczności. Wartość odżywcza i właściwości lecznicze owoców goji. Przepisy

jagody goi
Fot. © Valentina R./Fotolia.com

Owoce goji są pozyskiwane z chińskiej rośliny. Wykazują liczne właściwości lecznicze oraz posiadają wysoką wartość odżywczą. Regulują pracę serca, poziom cholesterolu oraz wzmacniają system odpornościowy.

Jagody goji, nazywane również owocami długowieczności, pochodzą od chińskiej rośliny „kolcowój pospolity”. Wykazują liczne lecznicze właściwości, przez co od stuleci wykorzystywane są w azjatyckiej medycynie naturalnej.

Owoce goji – co to takiego

Chińska roślina – kolcowój pospolity – dostarcza cennych jagód, zarówno pod względem wartości odżywczej, jak też właściwości leczniczych. W medycynie naturalnej praktykowanej w krajach azjatyckich owoce goji są wykorzystywane od 2500 lat. Skutecznie regulują pracę serca, poziom cholesterolu i glukozy oraz ciśnienie krwi. Nierzadko stanowią składnik diety osób cierpiących na choroby reumatyczne oraz schorzenia wątroby i nerek. Wykazują korzystny wpływ na układ kostny i mięśniowy, poprawiają wzrok oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Wartość odżywcza owoców goji

Jagody goji często są określane jako najzdrowsze owoce świata. Są bogatym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem opóźniającym procesy starzenia się skóry oraz chroniącym przed rozwojem licznych chorób. Ponadto dostarczają innych przeciwutleniaczy, jak beta-karoten oraz witamina E. W owocach goi znajdują się również witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor oraz miedź, cynk i selen. Do innych cennych składników obecnych w tych owocach należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które usprawniają funkcje układu nerwowego.

Przepis na sałatkę z jagodami goi i serem kozim

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 garść rukoli,
  • 1 łyżka owoców goji,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 truskawki,
  • 1 łyżka koziego sera,
  • sok z limonki,
  • sól, pieprz.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Rukolę umyj, wysusz i ułóż na półmisku. Ser kozi pokrój w kostkę i dodaj do rukoli.
  • Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Ułóż na sałatce.
  • Całość posyp jagodami goji. Dopraw solą i pieprzem. Następnie pokrop oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

Przepis na orkiszowe ciasteczka z amarantusem, jagodami goji i suszonymi śliwkami

Składniki (na 10 dużych ciasteczek):

  • szklanka prażonego ziarna amarantusa,
  • 5 łyżek płatków orkiszowych,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 2 garście jagód goji,
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka stewii.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Suszone śliwki posiekaj na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  • Wilgotnymi dłońmi formuj kulki, a następnie spłaszczaj je, nadając im kształt palcami.
  • Uformowane ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 8-10 minut. Po upieczeniu ciasteczka pozostaw na kratce aż do ostygnięcia.

 Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje