Ogórki kiszone są lekkostrawne, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Reklama

Czy kiszenie ogórków jest zdrowe?

Kiszenie to znany od pokoleń sposób konserwowania żywności, dzięki któremu nieodporne na ogrzewanie witamina C i prowitamina A zachowują swe właściwości. Kiszone ogórki i sok z kapusty kwaszonej widnieją na sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Liście produktów tradycyjnych”. W trakcie kiszenia ogórków ilość witamin C i B ulega podwojeniu, co usprawnia koncentrację i przyswajanie żelaza. Kiszone ogórki są więc szczególnie polecane osobom chorym na anemię i mało odpornym na infekcje. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, a wahania temperatur mogą doprowadzić do spadku odporności.

W czym kisić ogórki?

Do kwaszenia polecane są naczynia (garnki kamionkowe, słoiki czy brzozowe lub dębowe beczki) o objętości powyżej jednego litra, co zapewnia wyższe walory smakowe otrzymanych produktów. Przy użyciu słoików typu twist należy pamiętać o zabezpieczeniu przykrywek przed korozją i wyłożyć je folią aluminiową.

Co dodać do kiszenia ogórków?

Do kiszenia oprócz soli warto dodać:

  • chrzan,
  • marchew,
  • ostrą czerwoną paprykę,
  • liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli lub laurowe,
  • koper,
  • ziele angielskie,
  • jagody jałowca,
  • kminek,
  • estragon,
  • gorczycę,
  • czosnek.

Przyprawy te zapewniają wyjątkowy smak, a dodatkowo mają właściwości zdrowotne, konserwują, zapobiegają rozwojowi pleśni i drożdży.

Zobacz także

Zdrowotne właściwości kiszonek

Zalety jedzenia kiszonych ogórków:

  • są lekkostrawne, wspomagają perystaltykę jelit, trawienie, zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, są mniej wiatropędne niż świeże produkty, sycą na długo, tracą cukier, a zyskują wodę, są dietetyczne – średni ogórek zawiera około 10 kalorii;
  • sprzyjają lepszemu przyswajaniu pokarmów, wspomagają organizm w wydzielaniu kwasów żołądkowych;
  • przyspieszają usuwanie wody, likwidują obrzęki, zastój płynów;
  • wzmacniają system odpornościowy organizmu, wspomagają go w walce z chorobami;
  • poprawiają stan skóry, włosów, paznokci;
  • łagodzą stany zapalne,
  • obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu;
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy;

zapobiegają migrenom, działają antystresowo, stanowią lek na kaca.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama