4 korzyści zdrowotne z picia kawy zbożowej – poprawa pracy serca i wzmocnienie kości

Kawa zbożowa w filiżance
Fot. ©MovingMoment/Fotolia

Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.

 

Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku. W czasach PRL oryginalna kawa kofeinowa była trudno dostępna, dlatego jej zamiennik stanowiła kawa zbożowa.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa

Pochodzenie kawy zbożowej

Kawa zbożowa jest przygotowywana z prażonych i zmielonych nasion niektórych zbóż, na przykład żyta, jęczmienia, pszenicy i orkiszu. Jako dodatki często stosuje się cykorię, buraki cukrowe oraz przyprawy korzenne (na przykład cynamon lub imbir). Kawa zbożowa smakiem przypomina kawę kofeinową i może być podawana samodzielnie albo z mlekiem, miodem lub cukrem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój ze zbóż można pić w formie:

  • kawy rozpuszczalnej – proszek zalewa się gorącą wodą,
  • kawy ekspresowej – zamkniętej w specjalnych torebkach do zaparzania,
  • kawy gotowanej – grubo mielone ziarna gotuje się na wodzie lub mleku.

Kawę zbożową można kupić w każdym sklepie spożywczym. Na rynku jest dostępnych kilka jej rodzajów, również tych ekologicznych oraz wzbogaconych o witaminy. Paczka kawy zbożowej (około 200 gramów) kosztuje od 10 do 20 złotych.

Kawa zbożowa nie uzależnia

Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do małej czarnej, nie zawiera kofeiny. Z tego powodu nie uzależnia i nie podwyższa ciśnienia krwi. Niestety napój zbożowy nie pobudza, a wielu jego amatorów narzeka na brak powiązań smakowych z kawą z kawowca. Kawę zbożową mogą pić osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 70 roku życia oraz dzieci.

Zbożowy napój dostarcza błonnika, witamin i mikroelementów

Napój ze zbóż jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, B i E oraz mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku oraz selenu. Nie zawiera tłuszczu, ma natomiast błonnik, białko, łatwo przyswajalne węglowodany, inulinę (rodzaj cukru) oraz polifenole, które działają przeciwutleniająco. Picie filiżanki kawy zbożowej dziennie przyczynia się do:

  • eliminacji wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów z organizmu,
  • zapobiegania nowotworom,
  • wspomagania pracy serca,
  • wzmocnienia kości i zębów.

Kawa zbożowa jest idealna przy odchudzaniu

Codzienne picie kawy zbożowej pomaga schudnąć. Dzieje się tak, gdyż napój ze zbóż:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • dzięki błonnikowi daje uczucie sytości,
  • wspiera przemianę materii,
  • poprawia proces trawienia,
  • jest niskokaloryczny, gdyż 20 gramów proszku (1 porcja kawy) to blisko 60 kalorii.

 

W czasie odchudzania należy pić kawę zbożową bez cukru, miodu i innych słodzików.

Kobiety w ciąży mogą pić kawę zbożową

Kobiety ciężarne powinny unikać picia kawy naturalnej, gdyż napój odwadnia, podwyższa ciśnienie i wypłukuje z organizmu magnez oraz witaminy. Dobrym i bezpiecznym zamiennikiem będzie kawa zbożowa. Dzięki niej przyszła mama dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz wesprze rozwój układu nerwowego dziecka.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje