Czubryca czerwona i zielona: czym się różnią i do czego je stosować

Przyprawy na stole.
Fot. ©monticellllo/Fotolia.com

Czubryca to jedna z głównych przypraw kuchni bułgarskiej. Powstaje ona na bazie suszonego cząbru górskiego. Rośnie on głównie nasłonecznionych terenach południowej Europy. Czubrycę dzieli się na czubrycę czerwoną i czubrycę zieloną. Różnią się one nie tylko kolorem, ale również smakiem i zastosowaniem.

 

Czubryca, choć głównie stosowana jest do potraw świeżych, nadaje się również dobrze do konserwowania, kiszenia i przyprawiania ogórków lub kapusty. Dzięki niej przetwory są mniej mdłe i zyskują wyraźniejszy aromat oraz smak.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki

Czubryca czerwona

Czubryca czerwona, oprócz cząbru górskiego, zawiera mieloną paprykę czerwoną (ostrą i słodką), rozmaryn, czosnek, sól, cebulę bazylię tymianek i suszone pomidory. Dzięki niej potrawy zyskują pikanterię i wyrazisty smak. Stosuje się ją głównie do dań mięsnych, jarskich (bezmięsnych), i przygotowanych z warzyw strączkowych.

Czubryca zielona

Czubryca zielona składa się obok cząbru górskiego z zielonej papryki, cebulki, soli, pietruszki, cukru, tymianku, lubczyku, koperku oraz kozieradki. Jest ona delikatniejsza w smaku od odmiany czerwonej, choć ma od niej wyraźniejszy aromat. Czubryca zielona idealnie nadaje się do zup i mięsnych marynat.

Do czego stosować czubrycę?

Ze względu na to, że czubryca jest przyprawą kuchni bułgarskiej, idealnie nadaje się do potraw znanych z tamtych rejonów. Czerwona odmiana świetnie sprawdzi się w przypadku bigosu, pizzy, frytek, leczo, gulaszów, twarogów, ryb oraz dań na bazie jajek i majonezu. Zielona czubryca dobrze komponuje się z zupami wiosennymi, potrawkami ziemniaczanymi, sałatkami, serami oraz mięsem.

Właściwości lecznicze czubrycy

Czubryca ma zdolność do spowalniania rozwoju bakterii, paciorkowców, gronkowców i drożdżaków. Łagodzi ona też dolegliwości żołądkowe (zgagę, wzdęcia, niestrawność). Cząber górski, główny składnik czubrycy, działa odkażająco. Preparaty z niego przygotowane stosuje się na poparzenia i ukąszenia owadów. Dobrze sprawdza się w walce z wymiotami, biegunką oraz nudnościami.

Czubryca tylko z cząbru górskiego

Decydując się na zakup lub samodzielnie przygotowanie czubrycy, warto pamiętać, że jej tradycyjna odmiana opiera się jedynie na wysuszonym cząbrze górskim. W polskich sklepach mieszanki przypraw  przygotowane są zazwyczaj na bazie pospolitego cząbry ogrodowego. Trzeba pamiętać, że ma on niewiele wspólnego z oryginalną, bułgarską rośliną.


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje