Czarny ryż spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mogą go jeść osoby z nadkwaśnością żołądka. Prosty przepis na ryż z krewetkami zachwyci gości. Zapiekana papryka z farszem z czarnego ryżu to dobry pomysł na rodzinny obiad.

Reklama

Czarny ryż ma orzechowy, łagodny smak. Jest uprawiany głównie w Tajlandii i Indonezji. Jego nazwa pochodzi stąd, że w Chinach był on jedną z zakazanych potraw. Czarnego ryżu nie mógł jeść nikt oprócz cesarza.

Składniki mineralne i odżywcze zawarte w czarnym ryżu

Czarny ryż to bogate źródło antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu. Ta odmiana ryżu zawiera dużą ilość:

  • żelaza,
  • miedzi
  • cynku,
  • karotenu,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • oraz aminokwasów,
  • błonnika - ma on więcej błonnika niż inne odmiany ryżu: biała, a nawet nieoczyszczona brązowa.

Antyocyjany w czarnym ryżu

Czarny ryż ma w swoim składzie związki organiczne – antocyjany. Wspomagają one układ krążenia i pamięć. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i cukrzycy. Ponadto wpływają na poprawę widzenia.

Zobacz także

Czarny ryż a trawienie

Czarny ryż działa korzystnie na trawienie. Z jego działania będą zadowolone osoby, które cierpią na refluks żołądkowo-przełykowy lub zgagę. Zasadotwórczy ryż czarny nie potęguje objawów tych dolegliwości.

Papryka z nadzieniem z czarnego ryżu i sera feta

Nadziewana papryka to pyszny obiad.

Składniki (na 5 porcji):

  • 6 sztuk czerwonej papryki,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 200 g (dwa woreczki) czarnego ryżu,
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny,
  • 200 g (1 opakowanie) sera feta,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (piekarnik z termoobiegiem) lub 220 stopni (piekarnik tradycyjny).
  • Ugotuj czarny ryż. Gotuj go o kilka minut krócej, niż jest to podane w przepisie z opakowania.
  • Umyj papryki. Z 5 odkrój ich wierzchnią część, a szóstą pokrój w kostkę.
  • Pokrój ser feta w kostkę.
  • Wymieszaj ryż z papryką, serem i natką pietruszki.
  • Skrop wszystkie składniki sokiem z limonki lub cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Taki farsz włóż do każdej z 5 papryk z odciętym wierzchem.
  • Nadziane papryki wyłóż na blachę posmarowaną tłuszczem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut.

Czarny ryż z krewetkami

Czarny ryż z krewetkami jest smaczny i sycący.

Składniki (na 6-7 porcji):

  • 300 g (trzy woreczki) czarnego ryżu,
  • 20 obranych krewetek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 15-20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż do miękkości.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej krewetki przez kilka minut.
  • Dolej wina do krewetek. Gotuj je na małym ogniu dotąd, aż wino wyparuje.
  • Odcedź ryż i wymieszaj z krewetkami.
  • Umyj i posiekaj szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość.
  • Wszystkie składniki gotuj przez kilka minut.
  • Zanim podasz danie na stół, skrop je oliwą z oliwek.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama