Czym różni się woda z kranu od butelkowej? Skąd pochodzi „kranówka”?

ręka trzymająca szklankę z wodą która leci z kranu
Fot. ©PHILETDOM/Fotolia.com

Bezpieczeństwo wody z kranu jest potwierdzone badaniami z Unii Europejskiej, WHO oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pochodzi ona z wód głębinowych lub powierzchniowych (rzek, stawów). Jeśli woda ma brunatny kolor lub brzydki zapach, to należy sprawdzić czystość rur oraz zainwestować w dzbanek z filtrem.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przyznaje, że tylko 15% wód butelkowanych jest bardziej korzystnych dla zdrowia niż czysta „kranówka”. Jednak ponad 60% Polaków nie ufa klasycznej wodzie z kranu.

Woda z kranu a woda butelkowana

Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce stwierdził, że woda z kranu jest w pełni bezpieczna do picia. Jej jakość jest również potwierdzona normami z Unii Europejskiej, które są nawet bardziej restrykcyjne niż te z WHO. Woda z kranu musi przejść badania mikrobiologiczne i chemiczne, aby była dostępna do powszechnego użytku. Jednak każdy może sprawdzić jakość „kranówki” na stronach internetowych przedsiębiorstw wodociągowych lub w sanepidzie. W dużych miastach sprawdza się wydajność wodociągu codziennie na wszystkich etapach uzdatniania.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie pieczarkowym

Jednak panuje powszechny stereotyp dotyczący szkodliwości „kranówki”. Natomiast do wyprodukowania jednej plastikowej butelki używa się 3 razy więcej wody niż w niej się znajduje. Średnio każdy Polak korzysta z 60 butelek rocznie, z czego tylko jedna czwarta jest poddana recyklingowi. Rozkład jednej plastikowej butelki trwa do 500 lat, czyli około 15 pokoleń.

Skąd pochodzi woda dostarczana do kranu?

Wodociągi, które dostarczają wodę do kranu, w wielu rejonach korzystają z wód głębinowych (najlepszej jakości), które niemal nie wymagają uzdatniania. Często dodatkowo napowietrza się ją i filtruje, aby pozbyć się nadmiaru manganu i żelaza. Najlepsza jakościowo woda znajduje się np. na terytorium Olsztyna i Łodzi.

Najczęściej jednak korzysta się z płytkich pokładów pod wodami powierzchniowymi, np. pod rzekami. W tym celu wykorzystuje się ujęcia infiltracyjne, które doprowadzają wodę spod dna lub ze specjalnie dostosowanych stawów. Taka woda ulega wstępnemu oczyszczeniu przepływając przez kilkumetrową warstwą kamieni i piasku, a następnie uzdatniana jest w stacjach wodociągowych.

Woda z kranu – na co zwracać uwagę?

Wypuszczenie bezpiecznej wody ze stacji uzdatniania wody nie zawsze musi oznaczać, że w takim samym stanie trafi ona do kranu. Niekiedy jej jakość ulega zmianie podczas transportu, a rzadko bada się sieć wodociągów oraz wewnętrzny sprzęt domowy. Tak więc przed wypiciem wody należy zwrócić uwagę na:

  • Barwę – woda powinna być bezbarwna i być klarowna. Jeśli ma mleczne zabarwienie, to jest to związane z rozpuszczonym w niej powietrzem, co nie powinno budzić niepokoju. Jeśli woda ma delikatnie żółtą barwę, to może to oznaczać obecność w niej związków żelaza i manganu, jednak również nie stanowi to problemu. Natomiast gdy „kranówka” jest koloru brunatnego, to świadczy o przestarzałej instalacji wodociągowej lub o zanieczyszczeniach, które pochodzą z działalności rolniczej. Takiej wody pić nie należy.
  • Zapach – w wielu wodociągach woda ma delikatny zapach chloru lub metalu. Jest to zgodne z polskimi normami i wynika ze składu wody oraz zastosowanego środka do dezynfekcji. Intensywny zapach chloru może świadczyć o przeprowadzanej dezynfekcji instalacji. Taką wodę lepiej dodatkowo przefiltrować w dzbanku z filtrem węglowym, który wyeliminuje nieprzyjemny smak i zapach. Jeśli natomiast woda pachnie czymś innym, np. ma posmak jajek, to świadczy o jej złej jakości prawdopodobnie spowodowanej osadami w rurach lub skażeniem bakteryjnym. Taką wodę należy zgłosić do badania w stacji Sanepid.
  • Twardość – im więcej w wodzie minerałów, takich jak wapń czy magnez, tym jest ona twardsza. Skutkuje to osadzaniem się kamienia w czajniku i urządzeniach podgrzewających wodę (ekspresach do kawy, żelazkach, zmywarkach, instalacji C.O.) a także na zębach. Zbyt duża dawka tych substancji w organizmie przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Taką wodę należy zmiękczyć poprzez stosowanie filtrów dzbankowych.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje