Kuchnia rumuńska – przepis na zupę z klopsikami ciorba de perisoare

zupa z klopsikami
Fot. ©Sebastian/Fotolia.com

Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.

Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby.

Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami

Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: truskawki w czekoladzie

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • miski.

Składniki na zupę:

  • 0,5 kilograma mięsa wołowego,
  • 3 kości wieprzowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 garści zielonej fasoli,
  • 1 mały seler,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cytryna,
  • sól morska,
  • pieprz mielony.

Składniki na klopsy:

  • 300 gramów mięsa mielonego,
  • 1 pęczek liści pietruszki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona,
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą.
  • Włóż składniki do garnka.
  • Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała).
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej.
  • Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny.
  • Mielone mięso na pulpety przełóż do miski.
  • Dodaj do niego posiekaną połowę pęczka pietruszki i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Wymieszaj mięso ze składnikami i odstaw do lodówki.
  • Paprykę, seler, ziemniaki i pomidory pokrój w kostkę.
  • Marchew oraz cytrynę potnij w plastry.
  • Zieloną fasolę podziel na mniejsze części.
  • Dodaj warzywa oraz cytrynę do mięsnego wywaru i gotuj 5 minut.
  • Wyjmij z garnka owoce i pozostaw zupę na gazie przed 15 minut.
  • Z mielonego mięsa uformuj kulki, obtocz je w mące i wrzuć do zupy.
  • Gotuj całość przez kolejny kwadrans.
  • Podawaj zupę ze świeżo posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady