Dwa proste przepisy krok po kroku na chutney – w wersji z pomidorów i mango lub z czerwonej cebuli

Ciemny chutney w miseczce udekorowany natką pietruszki, wokół ułożone warzywa
Fot. ©ogichobanov/Fotolia

Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.

 

W Polsce odpowiednikiem chutney'a, jest tzw. „gąszcz”. Jest to również gęsty sos przygotowany z owoców i warzyw. Pierwsze przepisy na „polskiego chutney'a” pojawiły się na początku XVII wieku.

Chutney – skąd pochodzi?

Chutney zawdzięczamy kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i podaje najczęściej do potraw z curry. Jego nazwa oznacza w wolnym tłumaczeniu „mocno przyprawiony”. Do Europy przywieźli go Anglicy, gdy jeszcze Indie były kolonią brytyjską. Chutney może być przyrządzony zarówno w wersji pikantnej, jak i na słodko. W wersji słodkiej podaje się go np. do krakersów, zaś na ostro - do mięs.

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do grillowanych dań, burgerów a nawet pasztetów.

 

Potrzebujesz dużego garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • mała papryczka chili,
  • liść laurowy,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 20 ml octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • łyżeczka cynamonu.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę, pokrojoną papryczkę i liść laurowy.
  • Smaż składniki przez około 10 minut.
  • Dodaj wino, cukier, ocet, przyprawy i wymieszaj.
  • Smaż całość do momentu, aż cebula zmięknie, a wino odparuje.
  • Chutney przelej go słoików, zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe.

Smacznego!

 

Chutney z pomidorów i mango

Chutney przygotowany z pomidorów i mango przyprawiony kolendrą oraz gorczycą nadaje potrawom słodki, lekko pikantny smak.

 

Potrzebujesz dużej patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 owoce mango,
  • 300 g cebuli,
  • 25 g korzeni imbiru,
  • mała papryczka chili,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 2 łyżeczki kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • 150 g cukru,
  • 20 ml octu balsamicznego.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Natnij pomidory, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę.
  • Następnie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
  • Pomidory, mango i cebulę obierz, oddziel pestki i pokrój w kostkę.
  • Imbir posiekaj na drobne kawałki.
  • Papryczkę chili pozbaw nasion i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej gorczycę z kolendrą.
  • Dodaj imbir, cebulę i chwili. Smaż do zeszklenia.
  • Następnie dodaj mango, pomidory, sól, ocet i gotuj przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj cukier i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 40 minut.
  • Gdy chutney zgęstnieje, przelej go do słoików, zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje