Chłodnik litewski – wartości odżywcze i przepis

chłodnik litewski
Fot. ©Kamila Cyganek/Fotolia.com

Chłodnik litewski jest zupą na bazie botwiny pochodzącą z kuchni litewskiej. Warzywo jest bogate w witaminy A i C oraz minerały, takie jak wapń i żelazo. Do zupy dodaje się jogurt, zsiadłe mleko lub kefir. Chłodnik litewski podaje się z ziemniakami lub jajkami na twardo.

Z botwiny można przyrządzać barszcz, chłodnik, leczo lub kaszotto. Chłodnik litewski to tradycyjne danie szczególnie wskazane na upalne dni.

Co to jest chłodnik litewski?

Chłodnik litewski to danie popularne w kuchni polskiej i litewskiej. Zupę przyrządza się na bazie botwiny, którą miesza się ze zsiadłym mlekiem, kefirem, jogurtem lub śmietaną. Do potrawy dodaje się zwykle koperek i jajko na twardo. Pierwotnie do zupy dodawało się szyjki rakowe lub kawałki ryby. Chłodnik litewski to dobre danie dla wegetarian, ponieważ nie stosuje się wywaru mięsnego, a jako dodatek podaje się rzodkiewkę i szczypiorek.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański żurek

Chłodnik litewski – wartości odżywcze

Chłodnik litewski ma niezwykłe wartości odżywcze głównie za sprawą botwiny, czyli młodych liści buraka ćwikłowego. Warzywo jest bogate w witaminy A i C, żelazo oraz wapń. Botwina ma właściwości uspokajające oraz pobudzające apetyt. Szczególnie zaleca się jedzenie tego warzywa w czasie przeziębień, ponieważ jest lekkostrawne i przyspiesza regenerację organizmu. W botwinie znajdują się substancje, które mają podobne działanie do estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Dzięki temu częste jedzenie chłodnika litewskiego na botwinie odmładza skórę, odkwasza organizm oraz regeneruje niedoskonałości skóry.

Chłodnik litewski – przepis

Składniki:

  • pęczek botwiny,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 500 g zsiadłego mleka/kefiru/jogurtu,
  • 400 g śmietany 18%,
  • szczypta poszatkowanego szczypiorku i koperku,
  • 2 ogórki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka octu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj botwinę, odetnij korzenie i posiekaj wszystko w małe kawałeczki. Jeśli warzywo ma duże liście nie trzeba wszystkich zużywać.
  • Zagotuj 3 l wody, dodaj włoszczyznę i poczekaj, aż warzywa zmiękną.
  • Dodaj buraki i botwinę i gotuj, aż wszystko zmięknie.
  • Po 5 minutach dodaj resztę liści i gotuj na wolnym ogniu.
  • Zdejmij wywar z kuchenki do ostygnięcia.
  • Do zimnej zupy dolej kefir/zsiadłe mleko/ jogurt oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  • Wywar uzupełnij startymi ogórkami oraz koperkiem.
  • Zupę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i octem. Wszystko dokładnie wymieszaj i trzymaj w lodówce.
  • Zupę podaje się z jajkami gotowanymi lub ziemniakami.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje