Ceviche to sałatka na bazie surowej ryby, najlepiej morskiej, marynowanej w sosie cytrusowym z dodatkiem soli, cebuli i ostrych papryczek.

Reklama

Ceviche to danie pochodzące z Ameryki Południowej, ale jest bardzo popularne także w Meksyku. Ze względu na panujące tam wysokie temperatury Meksykanie chętnie przyrządzają potrawy na zimno, a jedną z nich jest właśnie aromatyczna sałatka, której głównym składnikiem jest surowa ryba w limonkowym sosie oraz, w zależności od regionu i upodobań, z takimi dodatkami, jak: papryczka chili, cebula, kolendra, pomidory.

Tradycyjne ceviche - najważniejszy jest dobór ryby

Ryba to najważniejszy składnik sałatki ceviche. Do jej przyrządzenia najlepiej sprawdzają się ryby morskie, takie jak: tuńczyk, lucjan, łosoś, okoń morski, dorsz oraz sola, oczywiście świeże - ich skrzela powinny być czerwone, a mięso jędrne. Istotne jest również przechowywanie ryby - najlepiej w chłodnym miejscu, w misce z kostkami lodu.

Ceviche - przepis na sałatkę, krok po kroku

Rybę do ceviche należ dokładnie oczyścić. Wybierając mięso ze skórą, należy je dokładnie oskórować, używając do tego dobrze naostrzonego noża oraz usunąć pozostałości krwi czy ewentualne przerosty.

Zobacz także

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby wymienionej wcześniej),
  • 4 limonki,
  • 2 pomidory,
  • 3 cebule dymki (lub jedna duża czerwona cebula),
  • 1 papryczka chili,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść posiekanej, świeżej kolendry,
  • sól, pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 1 h

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczoną rybę posiekaj na drobne kawałki.
  • Wyciśnij sok z limonek i zalej nim rybę z dodatkiem oliwy.
  • Delikatnie wymieszaj składniki i odstaw na całą noc do lodówki.
  • Sparz pomidory i usuń z nich skórę a następnie drobno posiekaj.
  • W drobną kostkę posiekaj również cebulę, chili i czerwoną paprykę.
  • Wszystkie składniki wymieszaj z masą rybną, dodaj kolendrę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Ceviche dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj.

Smacznego!

Reklama

Surową rybą w sosie cytrusowym najlepiej podawać lekko schłodzoną z małych talerzykach bądź na prażone tortilli pociętej na małe trójkąty. Gotową tortillę można kupić w sklepie. Aby była chrupiąca, wystarczy przed podaniem, podsmażyć ją na suchej patelni (bez dodatku oleju).

Reklama
Reklama
Reklama