Przepis na wegańskie carpaccio z buraków. Tradycyjna włoska przystawka w wersji bezmięsnej

Carpaccio z buraka
Fot. © iaroshenko/Fotolia.com

Carpaccio z buraków jest wegańską wersją tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Do wegetariańskiej wersji tego dania można dodać, dobrze komponujący się z burakiem, ser typu feta lub ser kozi. 

 

Carpaccio jest tradycyjną włoską przystawką, którą w wersji klasycznej przyrządza się z surowego mięsa wołowego. Danie to powstało w latach 50. XX w., a jego pomysłodawcą był wenecki restaurator, który wymyślił je z myślą o swojej przyjaciółce, która ze względów zdrowotnych, musiała zrezygnować z jedzenia smażonego i gotowanego mięsa. Odkąd przygotowano pierwsze carpaccio, upłynęło wiele czasu, a w raz z nim powstało wiele wariacji na temat tej włoskiej przystawki. Dużą popularnością cieszy się carpaccio z tuńczyka, łososia, cielęciny, a także owoców. Potrawę można przygotować także z buraków, które mają wiele właściwości zdrowotnych, a ich jedzenie poleca się osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem tętniczym. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić ciasto na pierogi

Przepis na carpaccio z buraków 

Składniki:

Do wegetariańskiej wersji tej przystawki można dodać ser kozi lub ser typu feta

 

Sos do carpaccio z buraków przygotowuje się z: 

  • 3 łyżek stołowych oleju lnianego,
  • 3 łyżek stołowych oleju balsamicznego,
  • 1 łyżki syropu klonowego,
  • szczypty cynamonu,
  • soli i pieprzu do smaku.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania 

1. Na początku dokładnie umyj buraki, pokrój na ćwiartki, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180˚ (stopień miękkości można sprawdzić widelcem).

2. Następnie upieczone i ostudzone buraki obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie plasterki i ułóż je ładnie na dużym i płaskim talerzu.

3. W dalszej kolejności do pokrojonych buraków dodaj rukolę, a także pokrojone w plasterki śliwki. 

4. Na samym końcu przygotuj sos do sałatki – wymieszaj wszystkie składniki do dressingu i polej nim sałatkę. Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje