Przepis na wegańskie carpaccio z buraków. Tradycyjna włoska przystawka w wersji bezmięsnej

Carpaccio z buraka
Fot. © iaroshenko/Fotolia.com

Carpaccio z buraków jest wegańską wersją tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Do wegetariańskiej wersji tego dania można dodać, dobrze komponujący się z burakiem, ser typu feta lub ser kozi. 

 

Carpaccio jest tradycyjną włoską przystawką, którą w wersji klasycznej przyrządza się z surowego mięsa wołowego. Danie to powstało w latach 50. XX w., a jego pomysłodawcą był wenecki restaurator, który wymyślił je z myślą o swojej przyjaciółce, która ze względów zdrowotnych, musiała zrezygnować z jedzenia smażonego i gotowanego mięsa. Odkąd przygotowano pierwsze carpaccio, upłynęło wiele czasu, a w raz z nim powstało wiele wariacji na temat tej włoskiej przystawki. Dużą popularnością cieszy się carpaccio z tuńczyka, łososia, cielęciny, a także owoców. Potrawę można przygotować także z buraków, które mają wiele właściwości zdrowotnych, a ich jedzenie poleca się osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem tętniczym. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pleśniak

Przepis na carpaccio z buraków 

Składniki:

Do wegetariańskiej wersji tej przystawki można dodać ser kozi lub ser typu feta

 

Sos do carpaccio z buraków przygotowuje się z: 

  • 3 łyżek stołowych oleju lnianego,
  • 3 łyżek stołowych oleju balsamicznego,
  • 1 łyżki syropu klonowego,
  • szczypty cynamonu,
  • soli i pieprzu do smaku.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania 

1. Na początku dokładnie umyj buraki, pokrój na ćwiartki, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180˚ (stopień miękkości można sprawdzić widelcem).

2. Następnie upieczone i ostudzone buraki obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie plasterki i ułóż je ładnie na dużym i płaskim talerzu.

3. W dalszej kolejności do pokrojonych buraków dodaj rukolę, a także pokrojone w plasterki śliwki. 

4. Na samym końcu przygotuj sos do sałatki – wymieszaj wszystkie składniki do dressingu i polej nim sałatkę. Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika lub pistacjami

 

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady