Przepisy na carpaccio rybne z łososia, wegetariańskie z buraka i mięsną wersję z piersi kaczki

carpaccio z łososia
Fot. ©hoto@n/Fotolia.com

Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem.

Carpaccio to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Tradycyjnie było przygotowywane z wołowiny. Obecnie wykorzystuje się do niego różne rodzaje mięsa, ale także ryby, warzywa oraz owoce. Potrawę najczęściej polewa się sokiem z cytryny i oliwą.

Przepis na carpaccio z buraka

Składniki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.p l- Quesadilla

  • 2 buraki,
  • 10 dkg parmezanu,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rukoli.

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Umyj, a następnie osusz buraki.
  • Wstaw je do piekarnika na 1 godzinę. Są gotowe, jeśli z łatwością możesz wbić w nie drewnianą wykałaczkę.
  • Pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  • Wyłóż pokrojone warzywa na dwa talerze.
  • Umyj i osusz rukolę, a następnie ułóż ją na burakach.
  • Upraż orzechy na suchej patelni. Są gotowe, kiedy zaczniesz czuć ich zapach.
  • Po ostudzeniu posiekaj je drobno.
  • Zetrzyj parmezan na szerokie, ale cienkie plastry. Użyj do tego tarki.
  • Połóż ser na talerzach z warzywami i posyp danie orzechami.
  • Wymieszaj składniki na sos i polej nim carpaccio.

Carpaccio z łososia – przepis

Składniki:

  • 50 dag filetu ze świeżego łososia,
  • 1 ogórek,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu.

Składniki na marynatę:

  • 4 dag soli,
  • 4 dag cukru,
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu.

Czas przygotowania: nieco ponad 2 dni

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Oczyść łososia z łusek, umyj, a następnie osusz.
  • Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią filet.
  • Pozostaw rybę na około godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Posyp koperkiem.
  • Po upływie 60 minut zawiń łososia w folię spożywczą i połóż na półmisku.
  • Ułóż na filecie coś ciężkiego, np. deseczkę.
  • Wstaw rybę do lodówki na 24 godziny.
  • Po upływie tego czasu odsącz ją z powstałego soku, po czym znów wstaw do lodówki na kolejną dobę.
  • Następnie odetnij łososia od skóry i pokrój filet w cienkie plastry.
  • Połowę skrop oliwą, a drugą połowę oliwą.
  • Umyj i pokrój ogórka w plasterki.
  • Ułóż rybę na talerzu i przełóż plastrami ogórka.
  • Do dekoracji potrawy użyj czerwonego pieprzu.

Jak zrobić carpaccio z kaczki?

Składniki:

  • średnia pierś z kaczki,
  • garść rukoli,
  • 5 czarnych oliwek,
  • 1 pomarańcza,
  • ½ małego granatu,
  • majeranek, sól i pieprz do natarcia mięsa.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Natrzyj pierś z kaczki pieprzem, solą i majerankiem.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni.
  • Podsmaż mięso z obu stron dotąd, aż się zarumieni.
  • Zawiń pierś w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 20 minut.
  • Ostudź upieczoną kaczkę, po czym pokrój ją na cienkie plastry.
  • Umyj i osusz rukolę.
  • Obierz pomarańczę i pokrój ją na kawałki, wycinając błonki.
  • Wyjmij nasiona z granatu.
  • Pokrój oliwki w plasterki.
  • Ułóż na talerzu plastry kaczki, a wokół nich połóż rukolę i pomarańczę.
  • Udekoruj danie pestkami granatu i pokrojonymi oliwkami.
  • Oprósz carpaccio świeżo mielonym pieprzem.
  • Możesz je podawać z sosem balsamico.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady