Carpaccio z bresaolii oraz sałatka z polędwicą wołową – propozycje podania długo dojrzewającej polędwicy z Włoch

Bresaola na desce do krojenia
Fot. © Stefano Neri/Fotolia.com

Breasola jest wyborną polędwicą wołową, która pochodzi z doliny Valtellina, położonej w północnej części Włoch. Proces dojrzewania mięsa jest złożony, dzięki czemu polędwica jest delikatna, miękka i soczysta w smaku. Idealnie nadaje się do carpaccio, a także do różnych sałatek.

 

Polędwica wołowa jest najcenniejszym gatunkiem mięsa wołowego. Jest ona bardzo popularna zarówno w kuchni amerykańskiej, jak i europejskiej. Przygotowuje się z niej tradycyjne hamburgery, steki, a także gulasze.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna

Czym jest bresaola?

Breasaola jest to polędwica wołowa, charakteryzująca się miejscem pochodzenia, a także nietypowym procesem wytwarzania i dojrzewania. Polędwica ta pochodzi z doliny Valtellina, położonej w Lombardii, która znajduje się w północnej części Włoch (przy granicy ze Szwajcarią). Bresaolę zalicza się do mięs długo dojrzewających. Przez dwa tygodnie moczy się ją w roztworze soli, a przez kolejne 12 tygodni trwa proces jej dojrzewania. Dzięki temu bresaola jest mięsem soczystym, delikatnym, a przy tym również bardzo miękkim. W trakcie dojrzewania zazwyczaj naciera się ją aromatycznymi przyprawami, m.in.: kminkiem i kolendrą.

Carpaccio z bresaolii

Bresaola idealnie nadaje się do carpaccio – włoskiej potrawy, przygotowywanej z cienkich plasterków polędwicy wołowej. Zazwyczaj podaje się ją w formie przystawki. Oprócz mięsa, do carpaccio dodaje się również przyprawy, a niekiedy również: parmezan, kapary, rukolę, czerwoną cebulę i szalotkę. Całość spaja emulsja wykonana z oliwy, soku z cytryny lub octu winnego, pieprzu i soli.

Sałatka z włoską polędwicą wołową

Bresaola dobrze sprawdza się również jako główny składnik sałatki. Do jej przygotowania, oprócz polędwicy wołowej, potrzeba również takich składników, jak: grzanki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, pieprz, sałata rzymska, rukola, rzodkiewki i czarne oliwki. Opcjonalnie można dodać również parmezan, który należy posypać wierzch przystawki. Sałatkę z bresaolą można przyrządzić również w wersji słodkiej – z figami i truskawkami.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady