Bigos wegetariański z soczewicą i wędzonym tofu

Bigos wegetariański
Fot. © Ustinova/Fotolia.com

Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy. 

 

Bigos najlepiej przygotować w dużym garnku o bardzo grubym dnie. Potrawę należy przyrządzać na małym ogniu i zadbać o to, by w naczyniu przez cały czas znajdował się płyn, np. woda lub zalewa z suszonych pomidorów. W innym przypadku może się przypalić. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jogurtu greckiego

Bigos wegetariański – dodatki 

Bigos wegetariański można przygotować na wiele sposobów i urozmaicać go dodatkami. Wspaniale smakuje np. z suszonymi pomidorami oraz morelami i śliwkami. Potrawę warto przyprawić kminkiem, tymiankiem i dodać kilka goździków. Doskonale sprawdzą się też słodka papryka, różowy ocet winny oraz suszone owoce jałowca. Bigos w wersji wegetariańskiej przyrządza się z młodej, słodkiej kapusty. W okresie jesiennym sięga się po kapustę kiszoną. Danie dobrze komponuje się z pieczarkami, grzybami, jabłkami oraz cebulą. 

Bigos wegetariański z soczewicą – przepis

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 10 wędzonych śliwek,
  • 10 g suszonych grzybów,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki konfitury ze śliwek
  • 150 ml wódki gorzkiej żołądkowej lub żubrówki,
  • sól,
  • olej,
  • 4 ziarenek ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • ½ łyżeczki tymianku, 
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy,
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soli. 

 

Stopień trudności: średnie 

Czas przygotowania: 8 godzin

 

Sposób przygotowania: 

  • Na dzień przed gotowaniem bigosu namocz suszone grzyby w 1 ½ szklanki zimnej wody i pozostaw je na noc.
  • Kolejnego dnia opłucz kiszoną kapustę i pokrój ją.
  • Wlej do garnka tyle oleju, aby całe dno zostało nim równo pokryte i rozgrzej go.
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij ją na oleju.
  • Dodaj do niej kiszoną kapustę, przyprawy i zalej całość 1 l wody.
  • Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  • W tym czasie ugotuj soczewicę na półtwardo.
  • Odcedź ją i odstaw.
  • Poszatkuj białą kapustę.
  • Umyj jabłko i zetrzyj je na tarce.
  • Pokrój grzyby na niewielkie kawałki ( około 3-4 cm).
  • Dodaj do garnka białą kapustę, jabłko, soczewicę, wędzone śliwki.
  • Wrzuć też grzyby i wlej wodę, w której się moczyły.
  • Dolej 1 szklankę wody oraz sos sojowy. 
  • Gotuj bigos na małym ogniu przez kolejną godzinę. 
  • Po upływie tego czasu dodaj alkohol i konfiturę śliwkową.
  • Wymieszaj całość i jeśli trzeba dolej wodę.
  • Gotuj potrawę przez co najmniej 5 godzin, podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu.
  • Pod koniec gotowania posól bigos do smaku.

Bigos wegetariański z tofu

Składniki:

  • ½ niedużej główki białej kapusty,
  • 75 dag kiszonej kapusty,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 30 dag pieczarek,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • ¾ szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • 9 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

 

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 2 godzin

 

Sposób przygotowania: 

  • W dzień przed przyrządzeniem bigosu namocz suszone grzyby i pozostaw je w wodzie przez całą noc.
  • Zacznij przygotowanie potrawy od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. 
  • Następnie podsmaż ją na oleju w garnku.
  • Pokrój kapustę kiszoną i surową kapustę.
  • Umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchewkę.
  • Dodaj do cebuli oba rodzaje kapusty i marchew.
  • Zalej składniki wodą tak, aby przykryła je wszystkie.
  • Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
  • Gotuj bigos przez godzinę.
  • Opłucz i obierz pieczarki.
  • Pokrój grzyby, pieczarki oraz wędzone tofu. Włóż je do garnka.
  • Wlej do garnka passatę, ocet i wszystkie przyprawy oprócz słodkiej wędzonej papryki.
  • Gotuj bigos przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Po upływie pół godziny dodaj wędzoną paprykę, wymieszaj całość i odstaw na jakiś czas, by smaki się połączyły.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje